În ultima perioadă mai multe institute acreditate pentru cercetări sociologice au realizat sondaje de opinie legate de intențiile românilor referitoare la votul din luna mai, dar și la încrederea acestora în diverși politicieni sau instituții.
Legat strict de alegeri, sondajele, presupunând că au fost efectuate profesionist și că rezultatele nu sunt manipulate la comanda cuiva, nu reflectă oricum realitatea din acest moment.
Acest lucru se întâmplă ca urmare a faptului că ele sunt foarte ponderate și devin nerelvante în condițiile în care crește numărul celor care nu răspund.
Fiecare sondaj legat de alegeri are și variantele: indeciși-adică nu s-au decis încă cu cine vor vota și nu merg la vot.
Ce nu au cuprinse sondajele este numărul celor care refuză să răspundă. Dacă sunt făcute prin apel telefonic, din ce în ce mai mulți intervievați închid pur și simplul convorbirea și nu dau niciun răspuns. Unii închid după ce trag o înjurătură. Dacă sondajele au loc prin interviuri stradale sau la ușă, față în față, se întâmplă la fel. Oamenii spun că se grăbesc, că nu au timp și nu răspund. Dar asta nu înseamnă că nu au o opțiune de vot sau că nu vor vota. Nu răspund pentru că a crescut teama.
Indiferent de gândirea votantului, de opțiunea sa, deci nu este vorba doar de susținătorii unuia dintre candidați. Cetățenii se tem să nu fie băgați într-o bază de date, să nu fie judecați pentru opțiunea lor, criticați, marginalizați, discriminați, să nu aibă probleme la locul de muncă etc. În mediul online se tem de „hate”. Ca să nu mai vorbim că sunt deja peste 30 la sută cei ce declară că nu vor vota, dar parte din ei este foarte decisă să meargă la vot.
Deci rezultatul publicat al oricărui sondaj realizat la comanda oricărui partid, canal media sau candidat, nu este decât ponderat. Adică reflectă procente din răspunsurile date de cei ce au acceptat să răspundă.
Nimeni nu știe exact însă câți oameni vor merge la urne și cu cine au de gând să voteze!