Județul Vâlcea este o zonă binecuvântată cu peisaje pitorești, aer curat și izvoare cu ape minerale terapeutice, fiind cunoscut drept un important centru balnear al României. Stațiunile din această regiune atrag turiști dornici de relaxare, tratamente naturale și explorare a frumuseților naturale.
1. Călimănești-Căciulata
Una dintre cele mai renumite stațiuni balneoclimaterice din România, Călimănești-Căciulata este situată pe Valea Oltului, într-un peisaj montan deosebit. Izvoarele de apă minerală sunt cunoscute de pe timpul romanilor, iar mai târziu, în anul 1860, apa minerală de la Călimănești-Căciulata capătă o faimă europeană, apa fiind îmbuteliată și transportată în Franța, la Paris. Este cea mai renumită stațiune balneo-climaterică de pe valea Oltului, fiind disponibilă pentru tratamente pe tot parcursul anului. Stațiunea Călimănești-Căciulata este indicată în tratamentul bolilor digestive, al bolilor hepatobiliare, boli ale sistemului renal și urinar, tulburări metabolice și nutriționale și multe altele. De asemenea, turiștii pot vizita Mănăstirea Cozia, situată în apropiere, sau pot face drumeții în Parcul Național Cozia.
2. Băile Olănești
Cunoscută drept „Izvoarele de Aur” ale României, Băile Olănești se remarcă prin numeroasele sale izvoare minerale sulfuroase, iodurate și bicarbonatate, utile în tratarea afecțiunilor renale, respiratorii și dermatologice. În stațiune se găsesc peste 35 surse hidrominerale, atât ca izvoare naturale, cât și ca rezultat al unor lucrări de foraje și miniere (puțuri și galerii). Stațiunea este ideală pentru cei care caută atât tratament, cât și liniște și aer curat.
3. Băile Govora
Această stațiune este recunoscută ca fiind de importanță națională, deschisă în toate anotimpurile renumită pentru varietatea și caracterul terapeutic al proprietăților apelor bogate în clor, sodiu, iod, brom, sulf (pentru cure externe) și cele hipotonice bogate în magneziu, calciu, puțin sulf (pentru cure interne) cunoscute și utilizate încă din 1866. Băile Govora oferă un climat blând, un parc balnear impresionant și posibilități de tratament moderne.
4. Ocnele Mari
Datorită apelelor clorosodice și iodurate, secondate de nămolul sapropelic (formate deasupra masivului) ce reprezintă o sursă de sănătate prin proprietățile lor terapeutice, pe la 1812, s-au deschis primele stabilimente de tratament folosind apa sărată dintr-o fostă gură de ocnă Balta Roșie adâncă de 120 m. Aceste ape în combinație cu nămolul sapropelic tratează reumatismul, afecțiunile ginecologice și afecțiuni ale sistemului osos la copii.
Stațiunea Ocnele Mari este celebră datorită salinei sale, un loc perfect pentru tratarea problemelor respiratorii și pentru relaxare într-un mediu natural deosebit. Salina Ocnele Mari este una dintre cele mai mari din România, oferind spații de agrement, locuri de joacă și zone de relaxare pentru turiști.
În prezent, stațiunea continuă să funcționează în sezonul călduros.
5. Voineasa
Așezată în Munții Lotrului, Voineasa este o stațiune montană ideală pentru iubitorii sporturilor de iarnă și ai drumețiilor montane. În apropiere se află și domeniul schiabil Transalpina Ski Resort, unul dintre cele mai moderne din țară, care atrage pasionații de sporturi de iarnă.
6. Mălaia și Brezoi
Aceste localități sunt destinații ideale pentru cei care caută liniște și aer curat, fiind puncte de plecare pentru trasee montane spectaculoase în Munții Lotrului și Munții Căpățânii. Lacul Vidra și Valea Lotrului sunt locuri perfecte pentru relaxare în mijlocul naturii.
Stațiunile din județul Vâlcea oferă o combinație perfectă de relaxare, tratament și aventură în natură. Fie că alegi să te bucuri de efectele terapeutice ale apelor minerale, să explorezi peisajele montane sau să te relaxezi în aerul curat, această regiune este o destinație perfectă pentru toate vârstele.