Florian Tudor, supranumit ”Rechinul”, liderul grupării Riviera Maya rămâne după gratii. Un judecător federal mexican i-a respins, în 17 martie 2025, cererea de a fi cercetat în libertate, scrie libertatea.ro
Acesta a fost arestat în Mexic în 2021 pentru trafic de persoane și clonare de carduri la scară internațională.
Alături de el, au fost menținuți în stare de arest alți trei români, Cosmin Adrian Nicolae, Mihai Alexandru Preda și Alin Gabriel Stroe, membri ai grupării infracționale. Cei patru vor rămâne în închisoarea de maximă securitate Altiplano, din statul mexican Almoloya.
Cei patru români au solicitat eliberarea ca urmare a perioadei îndelungate de când se află în arest preventiv, dar procurorul a motivat întârzierea precedurilor din cauza complexității cauzei.
Operațiunile bandei „Riviera Maya” au început în martie 2015
El Tiburón (Rechinul) a fost arestat în Ciudad de Mexico la 27 mai 2021, în baza unui mandat internațional, în vederea extrădării în România. În luna august a aceluiași an, un judecător mexican autorizat demararea procesului de extrădare la cererea autorităților române.
Operațiunile bandei „Riviera Maya” au început în martie 2015, când, prin intermediul unei societăți fantomă numită Top Life Servicios, a fost semnat un contract cu o bancă mexicană pentru instalarea de ATM-uri Intacash în stațiunile turistice din Riviera Maya.
Multe dintre cardurile clonate în Mexic au fost utilizate pentru a retrage bani în alte țări: Indonezia, India, Barbados, Grenada, Paraguay, Brazilia, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Parte din bani au fost trimiși în România, unde au fost investiți în imobiliare, la Craiova, de către membrii familiei lui Tudor.
Autoritățile mexicane nu au putut evalua suma totală a banilor sustrași de membrii bandei din Riviera Maya, dar se estimează că este vorba despre sute de milioane de dolari, până la un miliard de dolari. Autoritățile judiciare din Mexic au deschis un dosar și împotriva membrilor „Mafiei Verzi”, respectiv aleși locali și un deputat federal din statul Quintana Roo, cu care El Tiburón ar fi fost în relații de complicitate și protecție.
Procesul din România, suspendat în așteptarea extrădării din Mexic
În România, „Rechinul” a fost trimis în judecată, în noiembrie 2023, de procurorii DIICOT, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la tentativă la omor calificat, șantaj și instigare la șantaj.
Pe 20 ianuarie 2025, dosarul aflat în faza de cameră preliminară la Tribunalul Prahova a fost suspendat. Motivul invocat a fost faptul că Florian Tudor se află în procedură de „extrădare activă”.
„Potrivit adresei transmise la 06.08.2024 la dosarul cauzei de Ministerul Justiţiei din România, autorităţile străine au comunicat că procedura de extrădare se va finaliza în aproximativ un an (…) Prin urmare, judecata cauzei nu se poate desfăşura în lipsa inculpatului, motiv pentru care se va suspenda judecarea cauzei ”, se precizează în încheierea instanței.
Decizia magistratului a fost contestată de apărătorul interlopului, alături de două dintre victimele acestuia. Documentul înaintat de Ministerul Justiției arată că extrădarea Rechinului ar putea fi realizată în anul 2025.
„Inculpatul (Florian Tudor – n.r.), lider al grupului infracțional, pe fondul unei stări conflictuale preexistente, i-a instigat pe membrii grupului să ucidă o persoană, atacul asupra acesteia consumându-se la data de 2 aprilie 2018, la sediul unei societăți comerciale din Cancun (Mexic – n.r.), când victimei i-au fost aplicate mai multe lovituri de intensitate deosebită, inclusiv cu un cuțit, suferind leziuni grave care i-au pus viața în pericol.
Totodată, din probele administrate a rezultat că, în perioada februarie – aprilie 2017, inculpatul a instigat pe unul dintre membrii grupului infracțional (condamnat), să exercite acte de amenințare asupra unei persoane vătămate pentru a o determina să renunțe la drepturile litigioase pe care le avea asupra a două imobile situate în județul Dolj, scopul fiind dobândirea, în mod injust, a dreptului de proprietate asupra acestora”, susțin procurorii DIICOT, în rechizitoriu.
Tudor mai este acuzat că, în perioada iulie-august 2017, a amenințat o persoană vătămată și a instigat, același membru al grupului, să exercite asupra victimei acte de violență, pentru a o determina să se întoarcă în Mexic și să desfășoare activități de skimming în beneficiul grupului.
De asemenea, la data de 18 iulie 2017 un alt membru al grupului infracțional, instigat de Florin Tudor, a exercitat acte de violență fizică asupra unei persoanei vătămate în scopul de a o determina să continue construcția de imobile în municipiul Craiova, în parteneriat cu acesta.