Procedura de achiziție publică pentru serviciile de elaborare a proiectului de conservare-restaurare a componentelor artistice ale Ansamblului monumental ”Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, a fost lansată pentru a patra oară.
Suma alocată pentru faza de proiectare este de 336.000 de lei fără TVA.
”Așa cum am promis în urmă cu o lună, în momentul în care avem fila bugetară, revenim aici la dumneavoastră și am revenit astăzi pentru a vă face cunoscută lansarea licitației pentru reabilitarea operelor lui Brâncuși.
(…) Știm că deja acest proiect a mai fost lansat de trei ori în licitație. Din păcate, nu au fost firme care să își dorească să se implice în acest proiect. Suntem optimiști că printr-un efort comun în acest an vor fi persoane care să fie interesate, astfel încât pentru anul următor, 2026, aceste opere să fie mai bine puse în valoare și, cu sprijinul colegilor parlamentari, să avem în Anul Brâncuși o posibilitate nu doar pentru autoritățile județului Gorj, ci și pentru autoritățile din România, pentru a-și putea pune bani în bugetele lor, astfel încât Brâncuși să fie omagiat așa cum se cuvine, la nivel național, dar și la nivel internațional”, a declarat vineri, într-o conferință de presă la Târgu Jiu, ministrul Culturii, Natalia Intotero, potrivit Agerpres.
Procedura este simplificată, fiind disponibile 15 zile pentru depunerea ofertelor, luându-se în calcul data la care a fost lansată achiziția.
”Ne aflăm aici pentru a anunța lansarea procedurii simplificate pentru restaurarea componentelor artistice ale Ansamblului Monumental ‘Calea Eroilor’. Procedura a fost urcată în sistemul electronic de achiziții publice ieri și, dacă nu va fi luată în verificare de către Agenția Națională a Achizițiilor Publice, probabil că în următoarele 24 de ore va putea fi văzută de către posibilii ofertanți. Este o procedură care se adresează ofertanților atât naționali, cât și internaționali. (…) Ceea ce pot să vă mai spun este că în cadrul acestei proceduri intră componentele artistice, nu căile de acces. (…) Patru luni este termenul pentru realizarea proiectului, deci pentru livrarea proiectului fază unică pentru restaurare și sperăm ca de data aceasta să avem ofertanți. (…) Urmează să trecem la faza a doua, dacă avem ofertanți, dacă atribuim, dacă o să avem anul acesta proiectul, la faza de execuție și vom include probabil sumele aferente după aceea în bugetul acestui an, sperăm, pentru faza de execuție”, a precizat Oana Zaharia, managerul Institutului Național al Patrimoniului (INP).
Ea a adăugat că, în cazul în care nu vor exista nici de data aceasta ofertanți, va fi lansat un concurs de soluții.
‘Am decis împreună cu doamna ministru ca până la elaborarea documentației pentru concurs de soluții, se lucrează la ea, dar este cu totul altă documentația, să mai lansăm o dată în formula acestei proceduri simplificate pentru proiectul fază unică. În varianta nefastă, să spunem, în care nu vom avea nici de această dată ofertanți, vom lansa acest concurs de soluții, unde sperăm să existe mai multă deschidere. Sincer, eu mă bazez pe experții naționali și știu că avem profesioniști în țară și sper ca de data aceasta să avem ofertanți, dar sigur că este o variantă și cu experții de la nivel european și internațional’, a punctat managerul INP.
Potrivit autorităților locale, cea mai stringentă problemă este cea de la acoperișul Porții Sărutului.
”Există o comisie de monitorizare la nivelul Centrului de Cercetare ‘Constantin Brâncuși’ și mai sus experți, împreună și într-o legătură strânsă cu colegii de la INP, care identifică problemele. La Coloana Infinitului este nevoie, din nou, de remetalizare și, foarte important, la Poarta Sărutului trebuie rezolvată problema cu acoperișul, pentru a nu mai exista infiltrațiile de apă. În rest, la componentele de piatră, ce discutăm cu specialiștii în acest moment, sunt intervențiile uzuale, biocidare, desprăfuire, curățare, care nici ca timp, nici ca fonduri nu implică foarte mult. Problema care se va pune va fi că până acum s-a făcut o metalizare prin jet de plasmă la Coloana fără Sfârșit și cu siguranță tehnologia a avansat și așteptăm soluții. De asta e bine că vom avea o licitație internațională și așteptăm și specialiștii cu soluții similare din afară, să venim cu o altă variată de remetalizare, și soluția pentru acoperișul Porții Sărutului, care este cea mai mare provocare în acest moment, din ce discutăm și noi cu specialiștii”, a spus viceprimarul municipiului Târgu Jiu Adrian Tudor.