80 de trenuri de călători, afectate de trecerea la ora de vară

Delia Pătru
4 Min Read
Foto: Facebook/ CFR Călători

Activitatea de transport feroviar va trece la ora oficială de vară, începând cu data de 30 martie, ora 03:00 devenind ora 04:00, informează CFR Călători.

Compania precizează, într-un comunicat de presă, că această modificare nu determină schimbări majore în circulația trenurilor, însă unele dintre ele, aflate în parcurs la ora schimbării, vor înregistra ajustări sau întârzieri.

Astfel, potrivit sursei citate, trenurile aflate în circulație la ora 03:00 vor avea întârzieri, întrucât ora 03:00 devine ora 04:00.

Trenurile care urmează să plece după ora 04:00 vor circula conform orarului stabilit.

Trenurile internaționale care tranzitează granițele cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula conform mersului de tren valabil pentru ora de vară.

80 de trenuri de călători, afectate la nivel național

De asemenea, compania anunță că, la nivel național, 80 de trenuri de călători sunt afectate de această modificare, dintre care:

  • 35 de trenuri vor staționa pentru adaptarea la noua oră;
  • 40 de trenuri vor fi afectate în parcurs;
  • 5 trenuri vor fi anulate;

1 tren suplimentar va fi introdus pentru a asigura continuitatea serviciilor.

Informații pentru călători

Pentru a evita neplăcerile cauzate de aceste ajustări, recomandăm călătorilor să consulte anticipat mersul trenurilor pe:
• site-ul www.mersultrenurilor.infofer.ro;
• site-urile operatorilor de transport feroviar;
• informațiile afișate în stațiile de cale ferată și la casele de bilete.

Ora de vară 2025. În acest weekend dăm ceasurile înainte cu o oră

România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă 29 martie spre duminică 30 martie. Ceasurile se dau înainte cu o oră, iar ora 3:00 devine ora 4:00, astfel că ultima zi de duminică din luna martie va avea doar 23 de ore, devenind cea mai scurtă zi din 2025.

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie, scrie hotnews.ro

Între anii 1941 și 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979.

În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) preciza că: ”În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.

Până în 1996 (cu mici excepții), ora de vară se introducea la sfârșitul lui martie până la sfârșitul lui septembrie. Din 1997, se trece la ora de vară incepând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.

Distribuie acest articol