Termen limită pentru depunerea cererilor de plată în sectorul apicol 2025

Grosu Claudia
3 Min Read

Cererile se depun la sediul Centrelor Județene APIA, în raza căruia se află sediul social

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că până pe 31 iulie 2025, inclusiv, pot fi depuse cererile de plată și documentele justificative pentru intervențiile din sectorul apicol 2025, în cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027. Acestea sunt finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și de la bugetul de stat. Solicitanții trebuie să depună o cerere de plată însoțită de documentele necesare, fie personal, fie prin intermediul unui reprezentant legal sau împuternicit notarial.

Cererile se depun la sediul Centrelor Județene APIA, în raza căruia se află sediul social, vatra stupinei, locul de deplasare în pastoral al stupinei sau sediul formei asociative în care este înregistrat apicultorul. Formularele pentru cererile de plată pot fi descărcate accesând următorul link: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/. De asemenea, APIA pune la dispoziție beneficiatorilor formularistica și documentația necesară pentru implementarea intervențiilor din sectorul apicol.

Documentele depuse în copie trebuie să fie semnate de solicitant și să conțină mențiunea „conform cu originalul”, împreună cu data acestora. Cheltuielile pentru intervențiile apicole trebuie efectuate de solicitanți între 1 ianuarie și 31 iulie inclusiv, în anul pentru care se face cererea. Valoarea totală a sprijinului alocat pentru anul 2025 este de 12.163.260 euro, din care 6.081.630 euro reprezintă 50% contribuția Uniunii Europene, iar 6.081.630 euro reprezintă 50% contribuția României, din bugetul de stat. Cursul de schimb pentru plățile din anul 2025 este stabilit la valoarea de 4,9743 lei.

Plata sprijinului financiar va fi efectuată de către APIA după ce se va finaliza controlul administrativ al tuturor cererilor de plată, verificările la fața locului, centralizarea sumelor eligibile pentru a se încadra în cuantumul unitar planificat și plafonul alocat pentru fiecare intervenție din cadrul PS PAC 2023-2027, precum și stabilirea sumei eligibile pentru plata fiecărei cereri.

Solicitanții trebuie să păstreze și să arhiveze toate documentele legate de intervențiile din sectorul apicol 2023-2027 timp de cel puțin 5 ani de la întocmirea acestora. Informații detaliate despre solicitanți/beneficiari, condițiile de eligibilitate și documentele necesare pentru accesarea intervențiilor apicole din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 pentru anul 2025 sunt disponibile pe site-ul APIA, la secțiunea Măsuri de piață – Apicultură – Anul 2025.

Distribuie acest articol