Zonele și clădirile emblematice din Slatina, dar și parcurile, vor fi iluminate arhitectural pentru evidențierea acestor obiective ce contribuie la identitatea orașului. Primarul orașului a anunțat că, în acest scop, urmează să fie realizat un studiu de fezabilitate pentru a se stabili costurile și conceptul proiectului.
Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a precizat, pentru agerpres.ro, că municipalitatea are în vedere pentru iluminatul orașului atât extinderea rețelei și înlocuirea corpurilor vechi cu unele cu tehnologie LED, cât și două proiecte, ce vor fi finanțate din bugetul local, pentru iluminatul arhitectural și iluminatul ornamental.
„Obiectivul principal al proiectului îl constituie identificarea posibilităților și sistemelor care să conducă la realizarea unui concept modern de iluminat arhitectural, ce utilizează aparate de iluminat cu tehnologie LED, pentru punerea în valoare din punct de vedere ambiental și arhitectural a unor locații care contribuie la identitatea unui oraș: clădirile monument istoric, sculpturile, monumentele, sediile unor instituții publice sau chiar unele biserici. Timp de mulți ani, multe dintre aceste locații au fost prost iluminate pe timp de noapte, cu aparate de iluminat rigide care consumau multă energie electrică sau nu au fost deloc iluminate”, a explicat Mario De Mezzo, primarul orașului Slatina pentru agerpres.ro.
Edilul a explicat că se dorește folosirea iluminatului arhitectural și în parcuri și alte spații publice, iar printre obiectivele ce ar putea fi evidențiate se numără fațada sediului Primăriei Slatina, fostul sediu al Poliției Locale Slatina, fațada Muzeului Județean Olt, arcul de lângă fostul sediu BCR, fațada Prefecturii Olt, Expo Parc, turnul de pe Dealul Grădiște, Parcul Tineretului, Parcul Pitești, fațada Casei de Cultură a Tineretului, statuile lui Eugen Ionescu, Alexandru Ioan Cuza, Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, fațada Judecătoriei Slatina, a Consiliului Județean Olt, Gara Slatina.
Totodată, se va pregăti un concept nou pentru iluminatul ornamental de sărbători, apelându-se la specialiști pentru a se evita situații ridicole cum a fost parcul safari din urmă cu doi ani.
„Atunci când primarul a decis iluminatul festiv, am ajuns de râsul țării, cu parc safari de Crăciun. Așa că am decis să apelăm la specialiști în domeniu, care să ne propună opțiuni moderne, elegante, eficiente pentru iluminatul festiv. Poate așa vom atrage turiști dornici să vadă un iluminat festiv deosebit sau vom face știri naționale pozitive, nu despre parcuri safari. Fondurile necesare acestui proiect sunt fonduri din buget local, iar suma necesară va rezulta din documentație. Vor fi incluse în acest studiu străzile principale din municipiu, dar și unele parcuri și zone pietonale”, a adăugat Mario De Mezzo, mai arată sursa citată.
Primarul a subliniat că în ce privește iluminatul public, strategia municipalității urmărește creșterea gradului de siguranță și confort al cetățenilor prin extinderea rețelei și acoperirea tuturor zonelor din municipiu unde nu există rețea de iluminat public. În anii anteriori, în municipiul Slatina au fost înlocuite 1.200 de corpuri iluminat, printr-un proiect cu fonduri europene.