Camera Deputaților a adoptat legea care permite armatei să doboare dronele ce pătrund în spațiul aerian al țării, precum și legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor militare în țară. Legile merg la votul final în Senat, iar apoi vor trebui promulgate de către președintele țării.
Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, cu 196 voturi pentru, 99 împotrivă şi 2 abţineri, proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care permite doborârea dronelor în spaţiul aerian românesc, transmite News.ro.
În favoarea proiectului au votat PSD, PNL, USR, UDMR și deputații de la grupul minorităților.
Împotrivă au votat cei de la AUR, SOS și POT, iar cele două abțineri au venit de la deputați neafiliați niciunui grup parlamentar, conform informațiilor disponibile privind votul pe site-ul Camerei Deputaților:

Potrivit raportului comisiei de apărare, iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare măsuri pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, stabilind autorităţile şi instituţiile care au competenţe în luarea măsurilor de prevenire şi contracarare a utilizării spaţiului aerian naţional de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord şi alte vehicule aeriene.
„Sunt prevăzute explicit regulile de angajare, gradualitatea și proporționalitatea modului de acțiune, adaptate în funcție de nivelul amenințării, având în vedere ca măsurile să nu genereze alte riscuri, prioritatea fiind protejarea vieții persoanelor. De asemenea, au fost reglementate competențe pentru fiecare măsură care poate fi dispusă, astfel încât procesul de luare a deciziei să fie flexibil și adaptat la timpul de reacție la riscurile și amenințările specifice în spațiul aerian, uneori de ordinul minutelor”, se arată în comunicat.
Potrivit proiectului realizat de MApN, vehiculul aerian care intră în spaţiul aerian national poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană, inclusiv cele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă, naţionale şi/sau aliate partenere. Forţele şi mijloacele aeriene aparţinând statelor aliate sau partenere pot participa la această operaţiune, potrivit proiectului, în conformitate cu tratatele de apărare colectivă la care România este partes au potrivit tratatelor bilaterale privind acordarea reciprocă de garanţii de securitate.
Lege adoptată: desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor militare în țară
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român, care cuprinde procedurile prin care forţele armate române pot interveni în situaţii aflate la limita dintre crearea condiţiilor care pot impune declararea unei stări excepţionale şi necesitatea de a lua măsuri pentru a proteja viaţa, sănătatea, proprietatea, drepturile şi libertăţile cetăţenilor români. Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată, astfel că proiectul merge la Senat, for decizional.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 201 voturi pentru şi 100 de voturi împotrivă.
Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare crearea cadrului juridic care să permită desfăşurarea unor misiuni şi operaţii pe teritoriul statului român, în vederea întreprinderii măsurilor necesare prin care să fie protejată viaţa, sănătatea, proprietatea, drepturile şi libertăţile cetăţenilor români.
Totodată, se asigură completarea normelor în vigoare cu privire la pregătire şi desfăşurarea misiunilor şi operaţiilor pe timp de pace, pe teritoriul naţional de către forţele armate. Proiectul oferă baza legală pentru adoptarea măsurilor de prevenire şi descurajare a riscurilor şi ameninţărilor, precum şi reacţia promptă la acestea, pe durate limitate în raport cu evoluţia crizei, însă fără a fi necesară instituirea sau declanşarea unei stări excepţionale, potrivit legislaţiei în materie.
USR: AUR, POT și SOS România „ne vor slăbiți, ne vor fără apărare împotriva Rusiei”
La dezbaterea din plenul de miercuri al Camerei liderii extremiști au susținut, în mod mincinos, că legislația din prezent este suficientă, susține USR.
„Ceea ce vedem că se spune de aici, de la tribuna Parlamentului, nu este decât o manifestare a unui atac hibrid în formă continuată, manifestată prin declarații politice care nu servesc interesul statului român și care vor să genereze neîncredere totală a poporului român în statul român. V-am spus mai devreme ce a simțit un tată când nu și-a putut apăra familia de o astfel de amenințare. (…) Și să vă mai spun și ce simt suveraniștii și naționaliștii de carton, care sunt aici în sală și ne-au spus-o astăzi în Comisia de apărare: «sunteți nebuni dacă vreți să deranjați o putere nucleară». Nu suntem nebuni, suntem români și ne apărăm țara. Astăzi, Camera Deputaților va vota acest proiect de lege și va transmite un mesaj clar lui Putin, că aici, prin România, nu se trece”, a spus deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare, potrivit digi24.ro
„Este o ipocrizie incredibilă de la AUR, SOS și POT, care vorbesc întruna de suveranitate și apărarea României, dar votează cu toate voturile împotriva tuturor proiectelor care ar putea să aducă siguranță aici, în țară. Ne vor slăbiți, ne vor fără apărare împotriva Rusiei! Ne-ar face pachet dacă mâine Rusia ar veni peste noi. Dacă ne-ar agresa, ar fi primii care ar face România cadou”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu de la tribuna Camerei Deputaților.
Partidele „suveraniste”, vot împotriva
Liderii AER, SOS și POT au susținut de la tribuna Camerei Deputaților că nu mai avem motive să îmbunătățim legislația, pentru că războiul se termină în curând și, în mod total eronat și nefondat pe prevederile legale, au susținut că prin aceste legi ne cedăm suveranitatea, mai precizează USR.
Deputata AUR Ramona-Ioana Bruynseels a făcut un apel către deputați să ”nu decredibilizeze armata”.
”Dragi colegi, mai devreme se spunea că armata este una dintre puținele instituții care au rămas credibile. Așa este și respectăm armata. Haideți atunci să nu facem în așa fel încât chiar noi să o decredibilizăm. Pentru că dacă venim cu astfel de PLX-uri care în final prezintă riscuri de decredibilizare la adresa armatei române, nu rezolvăm absolut nimic, dimpotrivă. Ați spus că aceste reglementări sunt absolut necesare. Suntem de acord cu dumneavoastră, sunt absolut necesare, însă ați avut doi ani la dispoziție, timp în care le-ați fi putut gândi foarte bine, le-ați fi putut analiza, să respectați logica juridică, să aliniați reglementările Constituției și să veniți în fața noastră cu niște proiecte de lege care stau în picioare și care oferă garanții cetățenilor români că le vor fi respectate drepturile și libertățile, indiferent de cine ajunge la guvernare și ce s-ar putea întâmpla în țara noastră”, a declarat deputata.
Deputatul S.O.S. Nicolae-Mirel Ion a precizat că, în esență, este vorba despre doborârea dronelor și și-a exprimat temerea că se poate crea cadrul legislativ pentru ca armata să fie scoasă în stradă ‘împotriva oricăror primejdii sau amenințări care se consideră a fi’.
”Și acum eu vin și vă întreb: la trei ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, noi nu avem o legislație care să ne permită să doborâm dronele? Promovăm o astfel de legislație când s-ar putea că acest război se mai țină poate câteva luni? Și dacă, da, o promovăm despre viitor? (…) Nu se arată duplicitatea pe care partidele de guvernământ o au promovând aceste proiecte? (…) Când am cerut explicații, reprezentantul Ministerului Apărării mi-a spus: ‘Dom’le, păi armata iese în stradă numai când spune CSAT-ul’. Păi n-am văzut ce a făcut CSAT-ul numai acum două luni, când a anulat turul doi al alegerilor. Nu CSAT-ul a făcut treaba asta? Câtă încredere putem să avem noi în acest CSAT sau cel puțin în CSAT-ul care provine din actuala guvernare, ca noi să votăm astfel de legi?„, a afirmat deputatul.
Cel puțin 26 de incidente în care drone lansate de Rusia asupra unor ținte ucrainene fie s-au apropiat foarte mult, fie au intrat în spațiul aerian al României
Europa Liberă a documentat cel puțin 26 de incidente în care drone lansate de Rusia asupra unor ținte ucrainene fie s-au apropiat foarte mult, fie au intrat în spațiul aerian al României, mai ales în zona de graniță a județelor Tulcea sau Galați.
În câteva din aceste cazuri, dronele s-au probușit pe teritoriul României.
Alerte de drone rusești în apropierea graniței României
- 17 februarie 2025 – Radarele Ministerul Apărării Naționale au identificat drone în spațiul aerian ucrainean dar ministerul afirmă că nu au fost înregistrate încălcări ale spațiului aerian național. Auoritățile au emis un mesaj RO-Alert pentru locuitorii din zonele de graniță ale județelor Galați și Tulcea.
- 12 februarie 2025 – Autorităţile au emis un mesaj RO-Alert privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian în nordul judeţului Tulcea. Conform MApN, o ţintă aeriană a intrat, pentru scurt timp, în spaţiul aerian naţional.
- 30 ianuarie 2025 – Sistemele de supraveghere ale MApN au depistat drone în spaţiul aerian ucrainean, în apropierea frontierei cu România. Forţele ruse au atacat cu drone, obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina. A fost emis mesaj RO-Alert pentru nordul județului Tulcea.
- 29 ianuarie 2025 – Armata a anunțat că a observat mai multe drone în spaţiul aerian ucrainean, pe un traseu care se apropia de frontiera cu România. Locuitorii din localitatea Chilia Veche şi zonele limitrofe au primit mesaje RO-Alert.
- 17 ianuarie 2025 – MApN a anunţat că drone rusești au intrat în spaţiul aerian românesc. În zona Plauru (jud. Tulcea) au fost găsite urme ale unui posibil impact al unei drone. Zona de nord a judeţului Tulcea a primit mesaj RO-Alert.
- 4 noiembrie 2024 – Armata anunță că grupuri de drone care se îndreptau către spaţiul aerian al Ucrainei au fost detectate deasupra Mării Negre. A fost instituită alertă aeriană în zona de nord a judeţului Tulcea.
- 23 octombrie 2024 – Armata a anunțat că a identificat două ținte de mici dimensiuni care au pătruns în spațiul aerian românesc, în județele Tulcea și Constanța. Nu au existat dovezi ale prăbușirii celor două ținte
- 19 octombrie 2024 – Armata a anunțat că a urmărit „o țintă de mici dimensiuni” care a venit dinspre largul Mării Negre către România, în jurul orei 2:30 dimineața. Obiectul a intrat în țară pe la Sfântu Gheorghe, s-a plimbat două ore, și la final s-a îndreptat spre Gura Portiței.
- 17 octombrie 2024 – Patru avioane militare (două F-16 ale României și două F-18 ale Spaniei) au fost ridicate în aer după o alertă aeriană în județul Constanța.
- 2 octombrie 2024 – Patru aeronave militare au fost ridicate după ce Rusia a atacat cu drone obiective din Ucraina, în apropierea graniţei cu România.
- 27 septembrie 2024 – Patru aeronave au fost ridicate după ce forţele ruse au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina de la graniţa cu România. O dronă a intrat pentru scurt timp în spaţiul naţional.
- 8 septembrie 2024 – Armata a urmărit traseul unei drone care intrat în spaţiul aerian naţional şi a părăsit teritoriul spre Ucraina. Mesaj RO-Alert pentru Tulcea şi Constanţa privind riscul căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
- 23 august 2024 – Mesaj RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea prin care populaţia a fost informată că există posibilitatea căderii de obiecte din aer.
- 25 iulie 2024 – Ucraina a susținut că trei drone ruseşti au trecut graniţa cu România. Mesaj RO-Alert în nordul judeţului Tulcea.
- 24 iulie 2024 – Alertă aeriană în nordul judeţului Tulcea. Mesaj RO-Alert, după ce au fost observate drone care se apropiau de graniţă.
- 6 iulie 2024 – Mesaj RO-Alert în localităţile din jud. Tulcea de la graniţa cu Ucraina pentru a anunţa un potenţial pericol. Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia.
- 24 martie 2024 – Mesaj RO-Alert de avertizare a populaţiei privind riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în nordul județului Tulcea.
- 10 februarie 2024 – Mesaje RO-Alert în judeţele Tulcea şi Galaţi după atacuri cu drone asupra porturilor din Ucraina. Aeronave F16 au fost ridicate pentru a monitoriza situația.
- 17 decembrie 2023 – Mesaj RO-Alert referitor la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în municipiul Tulcea şi în localităţi din nordul județului.
- 13 decembrie 2023 – Mesaj RO-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în zona de nord a judeţului Tulcea.
- 30 septembrie 2023 – Mesaj Ro-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi. Posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional a unor drone rusești.
- 26 septembrie 2023 – Atac rusesc cu drone pe malul ucrainean al Dunării, unele căzând în apropierea unui bac cu români care pleca spre Isaccea.
- 18 septembrie 2023 – 16 localităţi din județul Tulcea, printre care și orașul reşedinţă de judeţ, au primit mesajul RO-Alert privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
- 17 septembrie 2023 – Mesaje RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi pentru zona de frontieră din municipiul Galaţi, unde ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian.
- 13 septembrie 2023 – Mesaj RO-Alert în localităţi din judeţul Tulcea privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Localități vizate: Luncavița, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.
- 8 septembrie 2023 – Mesaj RO-Alert privind riscul căderii unor „elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.
Observație: date valabile până pe 17 februarie 2025.