O nouă teorie a conspirației: Zăpada e falsă

Delia Pătru
Foto: captură video

Un nou fenomen viral face furori pe TikTok. Românii postează clipuri în care dau foc la zăpadă și sunt surprinși că aceasta nu se topește instantaneu.

În încercarea de a demonstra că zăpada ar fi artificială și contaminată cu plastic, unii o ard cu bricheta, alții o testează în chiuvetă sau chiar pe grătar.

„Incredibil, nu se topește zăpada. Măi, zi tu că nu suntem urmăriți de Ministerul Educației. Au băgat cip în zăpada asta”, spune o tânără în timp ce încearcă să topească gheața cu un arzător.

„Mai citiți fizică”

Un alt utilizator a postat un videoclip, care a strâns 1,2 milioane de vizualizări, în care explică procesul fizic din spatele fenomenului.

Daniel Cristea a luat și el un bulgăre de zăpadă pe care încearcă să-l topească.

„Vor să ne omoare ăștia”, spune el în timp ce încearcă să dea foc bulgărelui cu un arzător.

„Am glumit”, continuă bărbatul.

„Aceasta este zăpadă adevărată, numai că cei care au postat clipul nu prea au fost la lecțiile de fizică. (..) Apa care este solidă se transformă direct în gaz și nu o vedem.

(..) A înnebunit lumea”, adaugă el, subliniind că fenomenul de sublimare este cel care face ca zăpada să nu se topească vizibil atunci când este expusă la căldură.

Apoi, el pune zăpada într-un pahar și o lasă să se topească la temperatura camerei.

„Mai citiți fizică puțin”, spune bărbatul.

Un inginer explică efectul Leidenfrost

Un alt clip a fost postat pe Facebook, iar un inginer a explicat de ce nu se topește instant un bulgăre de zăpadă pus pe grătar, relatează Observatorul Prahovean.

”Un bulgăre de zăpadă nu se topește imediat pe un grătar încins din cauza efectului Leidenfrost. Acest fenomen apare atunci când un lichid (în acest caz, apa din zăpadă) intră în contact cu o suprafață mult mai fierbinte decât punctul său de fierbere.

Când pui bulgărele de zăpadă pe grătar, stratul de gheață de la suprafață se transformă instantaneu în vapori de apă. Acești vapori creează un strat izolator între bulgăre și suprafața fierbinte, reducând transferul de căldură direct. Astfel, bulgărele pare să reziste mai mult timp fără să se topească rapid.

Dacă ai scădea temperatura grătarului sub acest punct critic, atunci bulgărele s-ar topi mult mai repede”, a explicat acesta.

O teorie a conspirației mai veche

De fapt, valul de videoclipuri pe TikTok în care românii susțin că zăpada este falsă și nu arde se bazează pe o teorie a conspirației mai veche.

De exemplu, în 2021, un val de aer rece neobișnuit a cuprins statul Texas din SUA. La fel cum fac românii acum, americanii se chinuiau să demonstreze pe social media că zăpada este falsă, scrie libertatea.ro

Și în ianuarie 2024, oamenii au încercat să demonstreze pe TikTok, Facebook sau X că zăpada este falsă.

Teoria zăpezii false nu este nouă, ea apare cu regularitate și se bazează pe ideea de „control al vremii”, așa cum sunt și teoriile despre „chemtrails” sau „norii de ploaie însămânțați”.

„În acest caz, teoreticienii conspirației ar putea crede că zăpada artificială indică ceva despre schimbările climatice, despre care spun ei că face parte dintr-o agendă globală de a impune restricții guvernamentale asupra rezidenților”, potrivit Popular Mechanics.

De altfel, în 2021, fizicianul Cristian Presură a explicat fenomenul: „Sunt fenomene mai speciale care scot în evidență fazele apei, în cazul de față sublimarea. (…) În cazurile de aici, este o energie suplimentară care poate să fie de la foc, pentru că focul are foarte multă energie și atunci, în aceste condiții, putem avea sublimare, pentru că gheața se transformă direct în gaz și nu o vedem”.


Distribuie acest articol