Elon Musk a anunțat o mișcare politică denumită MEGA în Europa, la care se alătură și partidul AUR din România. Într-o postare pe X, Musk a invitat europenii să se alăture acestei inițiative, care amintește de sloganul lui Donald Trump, MAGA.
„Oameni ai Europei: alăturați-vă mișcării MEGA” – a scris proprietarul Tesla într-o postare pe X, fără a oferi mai multe detalii.
Numele noului său proiect amintește de mișcarea politică a lui Donald Trump, MAGA („Make America Great Again”), scrie LA STAMPA, relatează Rador Radio România. Proprietarul Tesla este cunoscut pentru aparițiile în politica din Europa. El conduce de ceva vreme o campanie pe rețelele de socializare împotriva premierului laburist britanic, Keir Starmer, iar sprijinul său pentru partidul de extremă dreapta AfD la următoarele alegeri germane a stârnit controverse importante.
AUR se alătură inițiativei
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat că mişcarea conservatoare trebuie să continue demersurile pentru a-şi întări poziţia în Europa şi în plan internaţional în acest an, pentru a răspunde „valului trumpist care va mătura Europa”, demers condus de ‘sloganul bunului simţ’.
Simion a participat la plenara conferinţei internaţionale „Make Europe Great Again (MEGA)”, eveniment aflat la a doua ediţie, care a avut loc, miercuri, 29 ianuarie, la Bruxelles.
„Ieri am avut discuţii cu unii dintre voi în prezenţa europarlamentarilor noştri. De asemenea, astăzi este prezent aici preşedintele Comisiei PETI, care a vorbit la conferinţa organizată de grupul ECR despre importanţa europarlamentarilor, semnificaţia grupului ECR şi necesitatea unirii forţelor suveraniste şi patriotice. Am vorbit cu prietenii noştri din Partidul Conservator Britanic şi am evidenţiat progresele semnificative realizate în Consiliul European în crearea unui grup unificat şi puternic, alături de forţele suveraniste din Franţa, Ungaria, Austria şi alte ţări. În acest moment, suntem aproape de a deveni prima forţă din Consiliul European. Cred că aceasta este calea de urmat pentru mişcarea noastră conservatoare: să ne unim. Avem o vorbă în România: „Unirea face puterea”. Trebuie să ne strângem sub aceleaşi valori – valorile mişcării preşedintelui Trump, MAGA. Victoria MAGA este un exemplu pentru noi, în Europa, pentru toate partidele conservatoare”, a mai declarat George Simion, scrie Agerpres.
Simion a evidențiat necesitatea de a promova valori comune, cum ar fi libertatea și bunul simț, și a discutat despre progresele realizate în crearea unui grup unificat de conservatori în Consiliul European.
„Sunt convins că dezbaterile de astăzi ne vor ajuta să tragem concluzii importante despre situaţia actuală, dar în viitoarele discuţii, împreună cu toţi cei prezenţi aici, trebuie să elaborăm o strategie pentru a răspunde valului trumpist care va mătura Europa în acest an. O propunere este să urmăm exemplul aplicat în Consiliul Europei. Care sunt valorile care ne unesc? L-am auzit pe preşedintele Ordo Iuris vorbind despre importanţa moştenirii iudeo-creştine a Europei. Mulţi dintre voi aţi vorbit despre libertate şi vă pot spune cât de mult ne dorim acest lucru în România, unde nu avem alegeri libere, unde acelaşi sistem corupt şi aceiaşi politicieni corupţi refuză să recunoască tranziţia democratică a puterii. De aceea, trebuie să ne unim pentru libertate – libertatea de exprimare, libertatea alegerilor şi libertatea de a ne decide propriul destin”, a susţinut George Simion.
Acesta a subliniat că principiul cel mai important sub care forţele conservatoare trebuie să se regăsească este „bunul simţ”.
„Eu cred într-o Europă unită şi puternică, dar nu într-o Europă condusă de birocraţi fără chip, fără identitate. Trebuie să ne unim forţele, urmând modelul propus la inaugurarea preşedintelui Trump la Washington, de către preşedintele partidului ECR şi liderul meu, Mateusz Morawiecki, care a spus clar că tot ce ne dorim este bunul simţ. Şi nu văd alt principiu fundamental sau slogan care să definească mai bine cauza noastră decât „bunul simţ”. Asta ne dorim cu toţii – acesta este firul comun care ne leagă”, a evidenţiat Simion.
La conferinţă au participat invitaţi din 40 de state, 25 din Uniunea Europeană, din Statele Unite, Argentina, Paraguay, Canada, Mexic, Ecuador, Georgia, Serbia.