O nouă tehnică de a înșela oamenii. Un craiovean, păcălit prin metoda spoofing

Nedelea Raluca

O nouă tehnică de a înșela oamenii face ravagii în România. Este vorba despre metoda spoofing, și anume, folosindu-se de aplicații care le schimbă vocea, persoanele sună și se recomandă a fi angajați ai băncilor sau lucrători în Poliție, spunându-le oamenilor să transfere bani într-un cont „sigur”.

De la începutul anului, la Craiova, o femeie și un bărbat, ambii din oraș, au fost păcăliți prin metoda spoofing. Bărbatul în vârstă de 35 de ani a fost sunat să depună suma de 15.000 de lei pentru a stopa o tranzacție de criptomonede.

„În fapt, polițiștii Secției 5 Poliție Craiova au fost sesizați la data de 08 ianuarie a.c., de un bărbat de 35 de ani, din Craiova cu privire la faptul că ar fi fost indus în eroare de către o persoană ce s-a recomandat a fi reprezentant al unei bănci, care i-ar fi relatat telefonic că o altă persoană necunoscută s-ar fi folosit de datele sale personale și ar fi solicitat un credit bancar.

Persoana în cauză l-ar fi derminat să depună la un ATM, destinat cumpărării de criptomone, amplasat în incinta unui centru comercial din Craiova, suma de 15.000 de lei, pentru stoparea tranzacției.

De asemenea, la data de 15 ianuarie a.c., polițiștii au fost sesizați de un alt bărbat de 43 de ani, din Lupeni, județul Hunedoara, cu privire la faptul că ar fi fost înșelat prin aceeași metodă, fiind derminat să depună la un ATM, destinat cumpărării de criptomone, amplasat în incinta unui centru comercial din Craiova, suma de 22.250 de lei, pentru stoparea tranzacției. În cauză polițistii au întocmit dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

De asemenea, în cursul aceleiași zile, polițiștii au fost sesizați de către o femeie, de 41 de ani, din Craiova, cu privire la faptul că o persoană necunoscută ar fi încercat să o înșele, folosind același mod de operare, însă femeia nu a dat curs solicitărilor.

Cercetările sunt continuate de poliţişti în vederea identificarii persoanelor care au comis fapta, recuperarării prejudiciului și luării măsurilor care se impun”, a transmis Poliția Dolj.

Și o altă femeie de 41 de ani din Craiova a alertat Poliția că a fost sunată să depună bani într-un cont „sigur”, dar aceasta nu a dat curs înșelătoriei. Oamenii legii vin cu o serie de recomandări pentru ca oamenii să nu fie păcăliți.

„În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (pot fi numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează cetățenii, pretinzându-se angajați ai băncilor. În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile.

Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.

La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul „sigur”, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale.

Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de „spoofing”, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună credință).

Recomandări pentru protecția cetățenilor:
• Nu răspundeți apelurilor telefonice nesolicitate, care vă cer informații sensibile sau transferuri de bani.
• Verificați orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate.
• Nu transferați bani în conturi neoficiale sau suspecte!
• Dacă aveți suspiciuni, contactați imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.)”
, a explicat Poliția Dolj.

Distribuie acest articol