Guvernul pregătește măsuri dure privind soluționarea plângerilor legate de campania electorală pe marile rețele online la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025. Toate plângerile vor fi soluționate de Biroul Electoral Central, deciziile se vor comunica de îndată Autorității Electorale Permanente (AEP), care le va transmite marilor platforme online, care vor avea un termen de 5 ore pentru a elimina conținutul ilegal, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri.
Informațiile apar în proiectul de ordonanță de urgență cu măsurile privind organizarea alegerilor prezindențiale și parțiale din data de 4 mai 2025, scrie HotNews.ro.
În 4 mai va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale, iar în 18 mai, turul al doilea.
Proiectul de OUG se află în analiză pe agenda ședinței de joi, 16 ianuarie, de la Palatul Victoria.
Românii din străinătate se pot prezenta la urne timp de 3 zile
La alegerile pentru preşedintele României și la alegerile locale parțiale de duminică, 4 mai 2025, votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală a României 21.00.
La alegerile prezidențiale, votarea în străinătate se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă. Secțiile de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale 2025 se deschid la ora locală 7.00 și se închid la ora locală 21.00.
Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot până la ora locală a României 23.59.
Reguli dure la publicitatea electorală: Ce informații trebuie să conțină fiecare material publicitar politic
Ordonanța de Urgență stabilește și reguli dure privind campania electorală și materialele publicitare care vor fi distribuite inclusiv pe marile platforme online.
O serie de obligații decurg din Regulamentul privind serviciile digitale din UE, dar sunt și măsuri impuse la nivel național.
Platformele sau motoarele de căutare online foarte mari sunt cele care au peste 45 de milioane de utilizatori pe lună în UE, potrivit Regulamentului UE privind serviciile digitale (DSA).
Astfel, pe durata campaniei electorale a alegerilor prezidențiale, actorii politici vor fi obligați să asigure publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informații:
- o indicație că este vorba de un material publicitar politic;
- identitatea sponsorului materialului publicitar politic, respectiv numele, adresa de e-mail și, dacă este publică, adresa poştală, iar în cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică, adresa la care acesta își are sediul;
- după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare;
- o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau a unei promovări electorale plătite.
Aceste dispoziții se vor aplica și pentru orice promovare, distribuire, postare sau editare a unor materiale publicitare politice pe platforme online, platforme online foarte mari, motoare de căutare online sau alte rețele de socializare.
În proiectul de OUG se precizează că „este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat”.
Încălcarea acestor dispoziții constituie contravenție, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată, potrivit legii penale, infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei.
Cum vor fi soluționate plângerile privind campania electorală pe marile platforme online
Soluționarea plângerilor cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari este de competența exclusivă a Biroului Electoral Central.
Birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate vor redirecționa de îndată Biroului Electoral Central, prin intermediul poștei electronice, plângerile adresate acestora cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari.
Deciziile Biroului Electoral Central prin care sunt admise plângerile și deciziile birourilor electorale județene, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti și ale biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate prin care sunt admise plângerile privind campania electorală online reprezintă ordine de a acționa împotriva conținutului ilegal în sensul Regulamentului privind serviciile digitale.
Deciziile Biroului Electoral Central vor putea fi contestate la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 48 de ore de la afișarea acestora pe pagina de internet a Biroului Electoral Central.