PSD vrea să înceapă reorganizarea teritorială a României

Delia Pătru
3 Min Read
Foto: Facebook/Guvernul României

Social-democrații au luat, în ședința de astăzi, o decizie majoră. Este vorba despre reorganizarea administrativ-teritorială, adică reducerea numărului de comune rămase cu puțini locuitori de ani buni, un subiect tabu până acum considerat de către partid.

Potrivit surselor citate de G4Media, proiectul de lege pentru reorganizarea administrativă a țării va fi realizat de Marcel Ciolacu împreună cu o comisie constituită în interiorul PSD din care vor face parte președintele Camerei Deputaților, președintele Asociației Municipiilor, președintele Uniunii CJ-urilor, prim-vicepresedintele PSD Daniel Băluță, vicepremierul Marian Neacșu, doi primari PSD de orașe, doi primari de municipii și doi primari de comune.

„Astăzi a avut loc o şedinţă a Consiliului Politic Naţional, în care s-au discutat chestiuni guvernamentale, legislative, cât şi chestiuni politice şi de organizare. În ceea ce priveşte partea guvernamentală şi legislativă, ca prioritate s-a stabilit pentru perioada imediat următoare înfiinţarea unui grup de lucru al PSD, care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României, o promisiune pe care clasa politică a făcut-o de foarte mult timp şi pe care nu am îndeplinit-o încă”, a anunţat Lucian Romaşcanu, după şedinţa conducerii partidului.

„Acest lucru va veni în sprijinul reformei, astfel încât să eficientizăm administraţiile locale şi să existe firesc, ca o consecinţă imediată, şi o reducere a cheltuielor de administrare a autorităţilor locale, dar şi o eficientizare în sprijinul oamenilor prin această reformă”, a precizat el, potrivit News.ro.

Potrivit lui Romaşcanu, proiectul de lege va trebui să fie elaborat de acest grup de lucru în perioada următoare, probabil în următoarele şase luni de zile, urmând să fie discutat în coaliţie şi apoi trecut prin Parlament.

Social-democratul a menţionat că „există nevoia de consolidare a unor comunităţi locale, există nevoia de a consolida serviciile publice şi serviciile statului din comunităţile respective”.

„Sunt foarte multe lucruri care intră aici, inclusiv partea de educaţie, învăţământ, sănătate, acces la sănătate şi infrastructură şi aşa mai departe. Nu există principiul desfinţării, există principiul comasării, probabil şi acest lucru se va lua în discuţie”, a explicat Romaşcanu.

Este vorba despre localitățile mici, sub 3000 sau 4000 de locuitori. Acestea ar urma să fie comasate.

Ideea reorganizării administrative nu este una nouă, încă din 2011 fostul președinte Traian Băsescu susținând că cele 41 de județe trebuie desființate, iar România trebuie împarțită în 8 regiuni mari. De la USL, PSD, la Dacian Cioloș sau parlamentari ai PNL s-au referit la necesitatea reorganizării teritoriale.

Distribuie acest articol