miercuri, ianuarie 8, 2025

Ultima ora

Sport

Polițiștii se interesează cum să-și dea demisia, imediat după ce li s-a tăiat din salariu

„După ce îți dai demisia cum se procedează la plătirea școlarizării?”

Profesia de polițist, odinioară considerată o mândrie și o onoare, pare să fi pierdut din atractivitate pentru noile generații. Din ce în ce mai mulți tineri evită să aleagă această carieră, iar cei care sunt deja în sistem se gândesc tot mai des la demisie. O tendință alarmantă este reflectată în numărul mare de polițiști care și-au exprimat intenția de a părăsi sistemul. Mai mult, pe forumuri și grupuri de socializare, tot mai mulți angajați ai Ministerului de Interne pun întrebări despre procedurile de demisie și despre modalitățile de rambursare a cheltuielilor de școlarizare.

Aceste întrebări reflectă frustrarea și nemulțumirea celor din sistem, dar și complexitatea procesului de demisie, care include returnarea cheltuielilor de școlarizare suportate de stat. Pentru mulți polițiști, aceste costuri reprezintă o povară financiară. Fenomenul este însoțit de o scădere a interesului tinerilor pentru a urma o carieră în poliție. Dacă în trecut uniforma de polițist era simbol al respectului și al stabilității, acum profesia este percepută de mulți ca fiind lipsită de atractivitate, și chiar plină de provocări și riscuri care nu sunt întotdeauna compensate financiar sau moral.

„Bună seara! După ce îți dai demisia cum se procedează la plătirea școlarizării? O poți plăti când vrei sau ești obligat să o plătești într-un anumit timp?, Bună ziua. Către cine să mă adresez să îmi comunice cât am de achitat dacă plec din poliție prin demisie, după 6 ani jumătate de activitate? sau Aveți idee cât am de plătit pentru școală dacă îmi dau demisia de la jandarmi după 2 ani de activitate?”, au fost unele dintre întrebările puse de polițiști.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe forumuri, polițiștii discută despre procedurile de demisie și costurile școlarizării, în timp ce mulți consideră că munca lor nu mai este justificată. Criticile vizează condițiile de lucru și percepția că siguranța publică ar putea fi îndreptată către firmele private.

„Oamenii găsesc noi oportunități, se reinventeaza, își găsesc noi ferestre sau își pot îndeplini vise”, a spus o persoană. „Va dati demisia ca ne au scazut salariile?:))”, a întrebat un alt utilizator. „Generațiile astea tinere nu văd pentru ce să mai stați, nu mai aveți nici un beneficiu. În 24 de ani de carieră am 80% din sărbători petrecute departe de familie, pe strada, cu „frigiderul plin”. Pentru ce să stai, când pe Uber lucrând câte ore lucrezi în poliție în două săptămâni ți-ai scos salariul de Sg.maj. Să asigure Predoiu ordinea și siguranța publică cu firmele de pază, probabil asta se urmărește”, a conchis o altă persoană.

Peste 1400 de polițiști au fost în serviciu în noaptea de Revelion, pentru a asigura siguranța cetățenilor. Ei sunt primii care vor lucra fără plată. În 2025, polițiștii vor lucra gratuit în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, iar pentru fiecare noapte lucrată vor primi doar 25 de lei.

„Prin adoptarea OUG „trenuleț”, polițiștii vor pierde 1.170 de lei net din salariu în luna ianuarie 2025, doar pentru eliminarea majorării pentru orele lucrate în zilele nelucrătoare. Aceasta este o pierdere semnificativă pentru EXCLUSIV polițiștii operativi, care se reflectă direct asupra motivației și condițiilor de muncă. Toate acestea în condițiile în care „preînstelaților” din funcțiile de conducere de la nivelul MAI, IGPR, IGPF, IGI, nu le va scădea salariul cu nici măcar cu 1 LEU.

Având în vedere aceste aspecte, este clar că nu vorbim despre „înghețarea” salariilor în cazul polițiștilor, ci de veritabile tăieri care pot fi comparate cu cele din 2010, când salariile au fost tăiate cu 25%. Din acest motiv, vom avea nevoie de participarea tuturor polițiștilor pentru aplicarea formelor de protest pe care le vom identifica. Doar prin presiune vom determina Guvernul și MAI să elimine acest abuz de a nu plăti orele prestate de polițiști în zilele de repaus și de sărbători legale”, transmite Sindicatul Europol.

Guvernul Ciolacu a decis să impună tăieri salariale semnificative angajaților din sistemul de apărare, care sunt în prima linie și expuși riscurilor profesionale, cei care lucrează în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale pentru a asigura ordinea publică. Aceste tăieri salariale ajung la peste 1000 de lei net și pot depăși 1500 de lei.

„Se pare că premierul Ciolacu, alimentat eronat cu informații de sefii din MAI, nu înțelege nişte principii esenţiale ale dreptului muncii. Munca prestată în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale trebuie plătită proporţional cu disconfortul creat angajatului. Să dăm un exemplu pe înțelesul tuturor (Ciolacu, Predoiu, Tanczos Barna): Dacă chemi un instalator în ziua de Crăciun sau de Revelion pentru că ţi s-a spart o ţeavă în apartament, sigur vei plăti cel puțin dublu fată de tariful normal, asta dacă găsești un instalator disponibil”, a mai transmis sindicatul.

Politica