Un bucureștean, Marian Badea pe numele său, vechi antreprenor cu mulți salariați, a postat recent un mesaj pe facebook destinat bugetarilor care amenință cu proteste în stradă din cauză că le-au fost „înghețate” salariile.
„Ești bugetar? Ți-au înghețat salariul nemeritat? Răzbună-te și mergi la privat! Nu în stradă …!”.
Mesajul este unul care reflectă clar greutățile celor ce lucrează de ani buni în mediul privat. Acești oamni și salariații lor știu clar că pentru a-și crește salariul cu o sută de lei trebuie să producă minim o sută în plus și pentru taxe. Mii de firme mici din România au salariile înghețate de ani buni. Mii de patroni nu-și permit să aibă pe contractul de muncă decât salariul minim plătind taxe uriașe, acum în creștere și pe dividende unde statul lacom nu mai este mulțumit cu 8% și CASS pe dividende, dar vrea 10% impozit.
Toate aceste taxe țin în picioare un aparat bucetofag uriaș. S-a ajuns la paradoxul ca și un viceprimar de comună să aibă consilier personal angajat din buget (comuna Alunu unde 80 la sută din venituri se duc pe salariile celor din primărie, 80 de salariați, la 3 mii de locuitori, din care 8 directori).
E greu să mai suporți salariile și programul de la stat ai posibilitatea să mergi la privat.
Dacă ești un economist bun poți fi și în privat unde mereu e nevoie de contabili buni. Dacă ești jurist la buget poți fi avocat și așa mai departe. Numai că oamenii aceștia știu foarte bine că cea mai bună leafă pe lume e la stat și nu ar pleca la privat pentru nimic în lume. Jumătate din ei minim sunt angajați pe pile politice și relaționale. Își iau liber când vor, au libere de sărbători și în weekend își planifică condițiile, vor tichete de masă, tichete de vacanță, de creșă, de grădiniță, spor de antenă, vor salarii și sporuri, indemnizații, prime. Și protestează acum când s-a anunțat înghețarea salariilor.
Sunt uimiți când pe plan local presă nu-i susține. Păi cei din presă știu bine cât trebuie să tragă ca să aibă un salar minim pe cartea de muncă și o asigurare medicală. Știu cum le ia statul mai mult de jumătate din cât câștigă.
Cei ce erau somități în ceva au plecat în privat și conduc companii. La buget au rămas majoritar pilele și comozii și oamenii care nu vor să riște banul lor, au rămas cei care vor să lucreze doar 8 ore pe zi doar 5 zile pe săptămână.
Ei bine, statul nu vă mai poate ține pe toți și pe lefuri așa mari. Ori micșorează lefurile ori vă trimite pe unii acasă. Într-un șomaj bun. Veți avea timp să vă folosiți relațiile politice sau nepolitice pentru a găsi un alt job călduț la buget!