Liberalii au strâns 31 de semnături de la liderii partidului pentru a-l convinge pe Ilie Bolojan să-l susțină în discuții pe Crin Antonescu, în ciuda faptului că șeful PNL nu excludea sprijinirea candidaturii lui Nicușor Dan.
Surse din PSD sugerează că Antonescu ar fi acceptat de social-democrați, având în vedere că este un nume cunoscut în politică, scrie digi24.ro
Potrivit informațiilor obținute de Digi24, PSD a cerut ca liberalii să vină cu o variantă sâmbătă seară, pentru că urmează să facă sondaje interne. Varianta PNL este Crin Antonescu, potrivit surselor, fostul președinte al PNL, care a candidat și în anul 2009. Este posibil să mai vedem și alte nume.
În PNL sunt dezbateri în privința lui Crin Antonescu. Astfel unii membri din conducerea partidului strângeau semnături, potrivit surselor citate. Liberalii care doresc reîntoarcerea lui Crin Antonescu vor să fie siguri că au această poziție în fața lui Ilie Bolojan, care spunea că l-ar putea sprijini pe Nicușor Dan.
Însă majoritatea liberalilor doresc ca fostul președinte Crin Antonescu să fie candidatul pentru prezidențiale.
Antonescu nu ar fi respins de PSD, susțin surse politice. Potrivit acestora, este un profil care ar reuși să strângă voturi și de la electoratul PSD și de la electoratul PNL. Însă, vor fi și alte nume sondate, printre care Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, sau Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria.
În ceea ce privește reacția lui Crin Antonescu, el a fost întrebat în repetate rânduri dacă ar accepta să fie candidatul pentru prezidențiale. A spus că nu i-a făcut nimeni încă o invitație oficială și, dacă se va întâmpla, atunci va răspunde.
Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR
PSD, PNL și UDMR au căzut de acord pe împărțirea ministerelor din viitorul Executiv, potrivit unor surse Digi24. Negocierile dintre partidele pro-europene au fost reluate azi-dimineață, pentru ca partidele să se pună de acord și privind numele celor ce vor conduce ministerele. Negocierile sunt în plină desfășurare între partidele pro-europene. Singurul detaliu care trebuie stabil este numele de premier.
Potrivit informațiilor Digi24, există scenariul în care Klaus Iohannis să vină cu propunerea de șef al Executivului. Asta pentru că PSD nu se înțelege în ceea ce privește numele de premier. Partidul este împărțit în două tabere și nici Marcel Ciolacu nu ar dori să preia funcția, mai ales că următorul Guvern ar urma să ia mai multe măsuri de austeritate.
Duminică urmează să fie chemate la Palatul Cotroceni partidele pentru consultări. Planul în acest moment este ca luni, 23 decembrie, să fie finalizată lista viitorului Guvern, astfel încât să aibă loc audierile miniștrilor în Parlament.
Ar putea avea loc audieri pe repede înainte, așa cum au fost și în anul 2021, pentru ca noul Executiv să fie învestit chiar înainte de Crăciun.
Social-democrații vor rămâne în mare parte cu ministerele pe care le-au avut și în guvernul Ciucă-Ciolacu. Astfel, potrivit informațiilor Digi24, PSD ar urma să dețină Ministerul Apărării Naționale, ministerul Muncii, al Agriculturii, Transporturile, Sănătatea și Digitalizarea. Vor fi păstrate și nume din actualul Guvern.
Ministerul Afacerilor Interne ar urma să rămână în continuare la PNL. De asemenea, liberalii s-ar alege și cu ministerele Educației, Energie și Afacerile Externe.
Ministerele de Finanțe și Justiție ar urma să fie împărțite între PSD și PNL, însă potrivit informațiilor Digi24 exista șansa ca acestea să rămână totuși la PNL.
Secretariatul General al Guvernului ar urma să revină liberalilor, iar șeful SGG are rang de ministru. UDMR a obținut trei portofolii în viitorul Executiv și ar urma să aibă ministerele Dezvoltării, Mediului și Culturii.