duminică, decembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Impozit de 500% pentru proprietarii clădirilor degradate din Slatina

Câteva scene din filmul Moromeții 2 au fost filmate aici

Proprietarii din Slatina care permit clădirilor lor să se degradeze vor fi obligați să plătească un impozit majorat cu 500% începând de anul viitor. Centrul vechi al orașului se află într-o stare precară, cu numeroase clădiri, inclusiv unele monumente istorice, parțial prăbușite, conform Adevarul.

Municipiul Slatina se mândrește cu un centru vechi care oferă o călătorie în timp, dar aceeași zonă reprezintă, în același timp, o pată pe imaginea orașului. Câteva scene din filmul Moromeții 2 au fost filmate aici, deoarece această parte a orașului pare încremenită în secolul XX, fără a necesita modificări în decoruri.

„Orașul vechi”, cum este cunoscută zona istorică a Slatinei, găzduiește zeci de imobile de patrimoniu și alte clădiri cu o arhitectură deosebită, chiar dacă nu sunt clasificate oficial. Din păcate, întreaga zonă se află într-o stare de ruină, doar câteva case fiind parțial locuite, iar problema persistă de peste 20 de ani, cu un grad de degradare alarmant. Pentru prima dată, autoritățile propun suprataxarea proprietarilor acestor clădiri, stabilind un impozit de 500% pentru imobilele și terenurile lăsate în paragină, conform deciziei luate joi, 19 decembrie 2024, de aleșii locali din Slatina.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Clădirile neîngrijite sunt cele aflate în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, cu fațade nereparate/necurățate, netencuite/nezugrăvite, cu geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură; terenurile neîngrijite sunt cele aflate în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite/abandonate/insalubre, neefectuarea curățeniei în curți, neîntreținerea/nerepararea împrejmuirilor sau alte situații de asemenea natură”, se explică în cuprinsul hotărârii adoptate.

Documentul precizează că impozitul majorat nu se aplică pentru clădirile sau terenurile care au o autorizație valabilă de construire, desființare, renovare, demolare sau amenajare și pentru care a fost notificată începerea lucrărilor la Inspectoratul de Stat în Construcții și la primărie.

Angajații primăriei vor efectua verificări pe teren, în urma cărora proprietarii vor fi somați să realizeze lucrările necesare până la finalul anului fiscal. Dacă aceștia se conformează, se întocmește un proces-verbal de conformitate. Pentru clădirile sau terenurile care necesită avizul Ministerului Culturii, este obligatorie obținerea acestuia înainte de începerea lucrărilor. Dacă la finalul perioadei proprietarii nu pot demonstra că și-au îndeplinit obligațiile, se aplică suprataxarea. Hotărârea include, de asemenea, termene clare pentru executarea lucrărilor și specifică procedurile în cazul înstrăinării imobilului.

Politica