Este sau nu singurătatea o povară, am incercat sa aflam de la psihologul Mihail Jianu.
Sărbători în familie, bucuria Crăciunului, împreună în jurul mesei dar nu pentru toți. Mulți dintre noi vor petrece sărbătorile singuri. Este sau nu singurătatea o povară, am incercat sa aflam de la psihologul Mihail Jianu.
Mihail Jianu este un craiovean care iubește să ajute oamenii, încă din 2005. Acesta este de profesie psoholog. Are la activ 16 ani în Protecția Copilului și, în paralel, propriul cabinet. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, acesta abordează, pentru Jurnalul Olteniei, un subiect sensibil: singurătatea.
Considerând-o o temă delicată, Jianu subliniază importanța unui echilibru între momentele de singurătate, care ne ajută la autoevaluare, și interacțiunile sociale care, dacă nu sunt alese cu grijă, pot lăsa loc unui sentiment de izolare. De asemenea, psihologul atrage atenția asupra fenomenului de „naivitate socială”, adesea amplificat de rețelele sociale în perioada sărbătorilor, și subliniază că adevărata fericire și împlinire se află în interiorul nostru, nu în ceea ce preluăm de la alții.
„Singurătatea este un subiect foarte delicat deoarece avem nevoie de singurătate, nu neapărat de sărbători, pentru a ne autoevalua și de a îmbunătății propria persoană pentru a face față provocărilor vieții. Da, sună urăt să stăm singuri de sărbători, dar dacă e să luăm din punct de vedere al nașterii, ne naștem și murim singuri. Dar între cele două acțiuni suntem înconjurați de oameni. La fel de bine, putem fi înconjurați de oameni și să ne simțim singuri. Dacă nu facem o raportare bună și nu ne alegem oamenii specific nouă și personalității noastre, degeaba avem cantitate. Trebuie să facem diferența de câți oameni de calitate avem lângă noi. O perioadă anume de singurătate este benefică, dar nu tot timpul. Și dacă ieșim dintr-o relație, recomand să fim singuri minim 3 luni”, afirmă psihologul.
El subliniază că nu tot ce vedem pe rețelele sociale este real și că dorințele de a obține lucruri materiale, precum o geantă, o mașină sau o vacanță, nu garantează fericirea. Fericirea, iubirea și împlinirea vin din interior, iar pentru a le găsi, trebuie să ne cunoaștem obiectivele și principiile proprii, nu să preluăm necondiționat dorințele altora. În plus, Jianu subliniază că, pentru a evolua, este esențial să învățăm și să acceptăm eșecurile.
„Naivitatea socială mai apare în perioada sărbătorilor. Nu tot ce vezi e real. Lipsa de autocunoaștere mai apare atunci când simți nevoia să stai pe rețelele sociale și apare dorința că vrei și tu geanta, mașina sau excursia pe care ai văzut-o la alții. Noi avem tendința să preluăm, considerând că dacă avem un lucru sau mergem într-un anumit loc, vom fi mai fericiți. Fericirea, iubirea și împlinirea se află în interiorul nostru. Și dacă am avea acele lucruri nu am fi fericiți. Trebuie să stăm cu noi de vorbă și să ne știm obiectivele și principiile noastre. Nu să preluăm. Din copilărie tot preluăm. Dacă vrei să fii pe locul 1 trebuie să înveți să pierzi”, a mai spus acesta.