Regele Charles al III-lea este un susținător al agriculturii durabile și al bunăstării animalelor, motiv pentru care un preparat de lux a fost interzis în reședințele regale din Marea Britanie.
Foie gras, ficatul de rață sau de gâscă, este un preparat de lux cu o istorie surprinzător de veche, care datează încă din perioada Egiptului antic, unde dovezi ale hrănirii forțate (gavage) erau sculptate în pereți.
Mai târziu, grecii și romanii au adoptat practica de a hrăni gâștele cu smochine și alte alimente bogate pentru a le îngrășa ficatul.
În perioada Renașterii, foie gras-ul era deja pe deplin integrat în bucătăria europeană de vârf.
Astăzi, Franța domnește suprem atât ca producător, cât și ca protector al controversatului produs de lux, pe care l-a inclus chiar în legislația sa ca patrimoniu cultural și gastronomic protejat, scrie stiripesurse.ro, care citează publicația The Takeout.
Preparat de lux total interzis în reședințele regale din Marea Britanie. Regele Charles „i-a declarat război”
Tutuși, Regele Charles nu se aliniază la tradiția consumului acestui aliment. De zeci de ani, monarhul britanic este un susținător activ al agriculturii sustenabile și al bunăstării animalelor.
Încă din 1985, Charles a transformat una dintre proprietățile sale într-o fermă ecologică, eliminând complet utilizarea fertilizanților și pesticidelor sintetice și promovând rotația culturilor.
De asemenea, regele Charles a a fondat chiar și un brand de alimente organice în 1990, numit Duchy’s Originals, ale cărui profituri le folosește și în prezent pentru a-și finanța acțiunile caritabile. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că Charles, chiar dacă este șeful Commonwealth-ului, ar strâmba din nas la ficatul de gâscă îngrășată.
De ce foie gras-ul este interzis în reședințele regale
Foie gras este unul dintre cele mai controversate produse de origine animală, în primul rând pentru că producția sa presupune hrănirea forțată a gâștelor sau rațelor, adesea în spații restrânse, umflându-le ficatul până la de 10 ori dimensiunea inițială, înainte ca pasărea să fie sacrificată la vârsta de aproximativ 100 de zile.
În 2004, California a adoptat o lege care interzice producția și vânzarea de foie gras. În 2019, orașul New York a adoptat propria interdicție, dar aceasta a fost anulată de atunci – spre marea bucurie a crescătorilor de rațe din apropiere.
Pe vremea când încă era prinț, regele Charles a interzis foie gras în propriile reședințe regale, ca parte a demersului său general în favoarea unor standarde mai ridicate de bunăstare pentru creșterea animalelor.
După ce a devenit rege în 2022 și a renunțat la tradiționala plăcintă cu lampree la încoronarea sa din motive ecologice, acesta și-a reafirmat poziția printr-o scrisoare către PETA în care anunța că nu se va cumpăra sau vinde foie gras în cadrul Casei Regale, inclusiv în numeroasele sale reședințe din Regatul Unit.