Cum trebuie modificată legea pentru alegerea Președintelui

Niculescu Andi
4 Min Read

Vâlcenii sunt nemulțumiți, exact ca majoritatea românilor, de modul în care au avut loc alegerile prezidențiale și de faptul că trebuie să le repetăm.

Mulți consideră că de vină este în primul rând legislația și ea trebuie modificată.

În mare modificările trebuie să vizeze două aspecte.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În primul rând, în țări cu democrații foarte consolidate sunt 2-4 candidați. La noi au fost 14. În SUA, care este una din cele mai democratice țări și cu mare experiență în alegeri, sunt doi candidați, foarte rar 3 la prezidențiale.

La noi se poate micșora acest număr concomitent cu micșorarea birocrației pentru strângerea semnăturilor și cu falsificarea acestora.

Nu mai trebuie permisă semnarea listelor de acceptare a candidaturii de către oricine. Gândiți-vă numai că oameni care nu știu să citescă, oameni condamnați, semianalfabți sau cu boli psihice au ajuns să semneze listele a mai multor partide.

Aceste semnături ar trebui să fie mai puține. Să spunem 100 sau 200 de semnături, dar ele trebuie luate numai de la aleși locali sau parlamentari. Deci dacă convingi consilieri locali, municipali, județeni, viceprimari, primari, senatori sau deputați să semneze aceste liste poți candida. La urma urmei este logic ca acceptul să ți-l dea cei ce deja au fost votați de cineva și care au nevoie ca să fie ajutați de un președinte echilibrat și puternic.

Și mărite numărul de județe, adică să ai nevoie din 30 de județe de un total de 100 sau 200 de semnături ale unor aleși.

Acest lucru ar micșora candidaturile și le-ar și legitima, iar Biroul electoral central ar verifica mult mai ușor listele de semnături și mai repede.

În al doilea rând poate ar fi bine să majorăm vârsta la care poți vota președintele. Este evident că la abia 18 ani împliniți ești prea crud pentru un așa vot. Țări din SUA au în legislație dreptul de vot de la 21 de ani și unele de la 23 de ani.

Și pentru a evita desfășurarea unei campanii haotice și controlate de cei ce pot controla internetul sau aplicațiile, campaniile electorale ar trebui desfășurate pe televiziuni, prin ziare centrale și locale și pe site-urile acestor televiziuni și ziare. Atât. Eventual și prin pliante ale candidaților în care să-și prezinte programul electoral și ideile politice.

Aceste modificări trebuie să facă parte din un plan de reformare a sistemului electoral care să vizeze și alegerile parlamentare unde ar trebui micșorat numărul de parlamentari, dar și alegerile locale unde ar trebui micșorat numărul de consilieri locali și în unele cazuri numărul viceprimarilor. Toate aceste modificări ar diminua cheltuielile publice și ar ușura procesele electorale. În secțiile de votare trebuie să aibă reprezentați partidele care candidează acolo și candidații independenți nu și altcineva. Nu are sens să dai dreptul unui partid care nu are candidat în acea circumscripție electorală să aibă reprezentanți în secțiile de votare.

Share This Article