După 6 ani, avocatul Adi-Remus Ciucă, din cadrul Baroului Dolj, a fost achitat definitiv. În 2018, el a fost acuzat de DIICOT că ar fi favorizat infractori. Încă de atunci, colegii lui din Barou, s-au mobilizat pentru a-i apăra reputația, iar instanța a stabilit în cele din urmă că avocatul nu a încălcat legea.
În 2018, avocații au sesizat și Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senatul Romaniei, cu privire la accesul avocaţilor cu telefoanele mobile în sediul Parchetelor şi Inspectoratelor Judeţene de Politie, reclamând încălcarea drepturilor avocatului.
“Baroul Dolj (…) vă adresează următoarea sesizare cu privire la nerespectarea drepturilor avocaţilor de către Parchetele şi Inspectoratele Judeţene de Poliţie din România, care împiedică accesul acestora cu telefoane mobile, laptopuri şi tablete şi chiar supun percheziţiei şi controlului avocaţii, în condiţiile în care, pe de o parte, nu există un temei cu privire la astfel de limitări sau ingerinţe în viaţa privată şi profesională a avocaţilor, iar, pe de altă parte, nu există o practică unitară, odată ce unele instituţii publice permit accesul avocaţilor cu telefon mobil, laptopuri şi tablete. Consiliul Baroului Dolj îşi exprimă îngrijorarea cu privire la astfel de situaţii şi practici prin care este interzis accesul avocaţilor în locaţiile Parchetelor ori Inspectoratelor Judeţene de Poliţie cu astfel de aparate, apreciind, totodată, că suntem în prezenţa unor abuzuri, întrucât avocatul nu poate să fie lipsit, de exemplu, de telefonul mobil, fiind o încălcare a drepturilor avocatului şi o nesocotire a calităţii acestuia de partener indispensabil al justiţiei, dar mai ales în condiţiile în care, telefonul mobil este un mijloc necesar de comunicare în desfăşurarea activităţii”, se arata în sesizarea semnată de decanul de atunci al Baroului Dolj, avocatul Lucian Săuleanu.
Baroul Dolj salută decizia ÎCCJ
Avocatul Dragoș Nicu, actualul decan al Baroului Dolj, explică faptul că instanța a stabilit că „activitățile desfășurate de domnul avocat Ciucă Adi-Remus s-au circumscris atribuțiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat”.
Baroul Dolj semnalează și salută Decizia Penală nr. 321/A din 3 decembrie 2024 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care a fost respins apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova împotriva Sentinței penale nr. 63 din data de 4 aprilie 2023, pronunțată de Curtea de Apel Craiova – Secția Penală în dosarul nr. 381/54/2020, privind pe inculpatul Ciucă Adi-Remus, avocat în Baroul Dolj.
Instanța supremă a menținut asfel soluția de achitare pronunțată de Curtea de Apel Craiova în ce îl privește pe domnul avocat Ciucă Adi-Remus, trimis în judecată pentru pretinsa săvârșire a infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, favorizarea făptuitorului în formă continuată și influenţarea declaraţiilor în formă continuată.
În considerentele sentinței Curții de Apel Craiova și deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a reținut, contrar alegațiilor din rechizitoriu, că activitățile desfășurate de domnul avocat Ciucă Adi-Remus s-au circumscris atribuțiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat.
Baroul Dolj reamintește că, la data de 10 octombrie 2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a domnului avocatul Ciucă Adi-Remus, pentru pretinsa săvârşire a infracţiunilor de favorizarea făptuitorului și influențarea declarațiilor, iar pe 11 octombrie 2018 au solicitat Curții de Apel Craiova arestarea preventivă a acestuia.
Prin încheierea nr. 4 din 11 octombrie 2018, Curtea de Apel Craiova a respins propunerea de arestare preventivă a domnului avocatul Ciucă Adi-Remus, reținând că activitățile acestuia s-au circumscris atribuțiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat. Imediat după ce contestația formulată de procurori împotriva încheierii Curții de Apel Craiova a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, fără a mai efectua vreun act de procedură, au schimbat încadrarea faptelor săvârșite de domnul avocat Ciucă Adi-Remus, înțelegând să îl acuze pe acesta și de constituirea unui grup infracțional organizat. Totodată, inculparea și reținerea domnului avocat Ciucă Adi-Remus au fost reflectate în presă, această împrejurare fiind de natură a-I aduce acestuia semnificative prejudicii de imagine, pe lângă supliciul de a fi reținut pentru 24 de ore și urmărit penal pentru infracțiuni pe care nu le-a săvârșit.
În acest context, Baroul Dolj și-a manifestat activ sprijinul pentru domnul avocat Ciucă Adi-Remus. La propunerea decanului Baroului Dolj, domnul avocat Lucian Săuleanu, Consiliul Baroului Dolj a hotărât în unanimitate ca evenimentele prilejuite de aniversarea, la 25 octombrie 2018, a Zilei Europene a Avocatului, cu tema stabilită de Consiliul Barourilor Europene „Why Lawyers Matter: Defending the defenders of the Rule of Law” (”De ce contează avocații: apărarea celor care apără statul de drept”), să îi fie dedicate domnului avocat Adi-Remus Ciucă.
Astfel, conducerea Baroului Dolj a tras un semnal de alarmă cu privire la afectarea imaginii publice și profesionale ale domnului avocat Ciucă Adi-Remus, apărându-i acestuia reputația profesională și evidențiind, totodată, nevoia de solidaritate a corpului profesional în fața abuzurilor cu care se confruntă avocații, în general, în exercitarea profesiei. Această poziție a fost împărtășită de Baroul Cluj, care, printr-un comunicat semnat de doamna decan, avocat Flavia Maier, a condamnat încercarea de a obstrucționa exercitarea profesiei de avocat prin măsuri preventive disproporționate și nefundamentate probatoriu”, pentru Consiliul Baroului Dolj, Av. Mihai-Dragoș Nicu, Decanul Baroului Dolj.