joi, ianuarie 9, 2025

Ultima ora

Sport

TikTok recunoaște o campanie ilegală de influențare a votului pentru Călin Georgescu și una a Sputnik

Reprezentanții TikTok au fost audiați în Parlamentul European pe tema posibilei influențe asupra alegerilor prezidențiale din România. Audierea a avut loc marți, 3 decembrie, în Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor, și a fost transmisă live pe YouTube.

În cadrul audierii, TikTok a prezentat măsurile luate pentru combaterea dezinformării în contextul alegerilor din România. Brie Pegum, Global Head of Product for Authenticity & Transparency la TikTok, a oferit detalii despre acțiunile platformei, scrie libertatea.ro

Mii de conturi false, închise de TikTok

Potrivit reprezentanților TikTok, din septembrie până în prezent, rețeaua de socializare a închis 66.000 de conturi false legate de procesul electoral din România. Săptămâna trecută, a fost destructurată o rețea de 78 de conturi care țintea publicul român.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reprezentanții TikTok au dezvăluit că au eliminat două campanii care vizau alegătorii români și o campanie cunoscută anterior, legată de postul de știri Sputnik, susținut de Kremlin, care reapăruse pe platformă.

„Rețelele au fost «foarte, foarte mici» lansate în afara României, care vizează un public românesc”, a precizat Brie Pegum.

În septembrie, TikTok a perturbat o altă rețea de 22 de conturi care urmăreau să răspândească dezinformare în România.

Campania Sputnik, interzisă

TikTok a eliminat o campanie a Sputnik care includea 11 conturi cu aproape 140.000 de urmăritori. Compania a menționat că această acțiune face parte din cercetările obișnuite și nu este neapărat legată de România.

Sputnik a fost interzis pe platformă din cauza încercărilor de interferență, dar se creează în mod regulat conturi noi.

Reprezentanții TikTok au negat acuzațiile că l-ar fi favorizat pe candidatul Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale. Ei au subliniat că toți candidații au fost tratați în mod egal, fără diferențiere între independenți și cei aparținând unui partid.

„În general, am lucrat neîntrerupt pentru a încerca să evităm dezinformarea și să coordonăm un comportament autentic”, a mai declarat Brie Pegum.

Autoritățile române au solicitat Comisiei Europene să investigheze dacă TikTok respectă legislația UE privind rețelele sociale. Această lege prevede că companiile trebuie să evalueze și să atenueze riscurile la adresa integrității alegerilor.



Politica