vineri, ianuarie 10, 2025

Ultima ora

Sport

Artiști judecați pentru înșelăciune și fals. Prejudiciu de 120.000 de lei, achitat

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu a trimis în judecată mai multe soliste de muzică populară

Judecătoria Târgu-Jiu a dispus, la sfârșitul săptămânii trecute, aducerea cu mandate a artiștilor care nu s-au prezentat la procesul în care sunt judecați pentru infracțiuni de înșelăciune și fals în declarații. 13 persoane sunt deferite justiției în acest dosar, iar prejudiciul estimat este de aproximativ 120.000 de lei, conform Gorjeanul.

Judecătorii au solicitat Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Gorj să clarifice acțiunea civilă, având în vedere că mulți dintre artiști au achitat prejudiciul stabilit de procurori, iar suma totală depășește considerabil valoarea estimată la momentul trimiterii în judecată. De asemenea, solistele de muzică populară și ceilalți artiști implicați în proces trebuie să-și precizeze poziția procesuală, adică să declare dacă recunosc sau nu comiterea faptelor. În cazul în care recunosc, judecătorul va aplica procedura simplificată, iar dacă nu recunosc faptele, procesul va continua pe cale obișnuită.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În luna iulie a acestui an, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu a trimis în judecată solistele de muzică populară Roberta Maria Crintea, Victoria Lăcătușu, Nicoleta Ramona Lăcătușu, Romina Teodora Pană, Raluca Doriana Sandu, Cristina Olteanu, Maria Violeta Ciocăzanu (fostă Priboi), Florina Cristina Grădinaru, Ramona Diana Bărănescu (fostă Istudor), alături de naistul Laviniu Gabriel Păducel, interpretul Marian Piscureanu, Alexandru Deaconescu și Marius Baldovin.

Procurorul a reținut că, în timpul pandemiei, statul a emis un act normativ pentru a sprijini persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe. Concret, statul le oferea acestora o indemnizație lunară de 75% din câștigul mediu brut, cu condiția ca aceștia să depună pe site-ul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Gorj documente care să ateste că dețin un contract de drepturi de autor, precum și o declarație pe propria răspundere că obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și că se află în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea din cauza stării de urgență și ulterior stării de alertă, instituită din cauza pandemiei de Covid-19.

Indemnizațiile pentru artiștii care nu au mai putut lucra în perioada restricțiilor din pandemie erau acordate doar în condițiile îndeplinirii unor cerințe specifice. Una dintre acestea era ca solicitanții să dovedească faptul că înainte de pandemie aveau contracte de participare la evenimente pentru care au fost remunerați. De asemenea, artiștii trebuiau să depună o declarație pe propria răspundere în care să confirme întreruperea temporară a activității, total sau parțial, din cauza măsurilor de prevenire și limitare a efectelor Covid-19, precum și să atașeze un tabel cu activitățile restricționate. Mulți dintre cei trimiși în judecată sunt cadre didactice la instituții precum Școala Populară de Artă, Palatul Copiilor, Liceul de Artă „Constantin Brăiloiu” sau Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, unde încasau salarii.

Aceștia au declarat că au avut venituri ca artiști înainte de pandemie și au cerut să primească indemnizația de la stat pentru că nu au mai putut participa la evenimente din cauza restricțiilor. Pentru a arăta că au avut activitate înainte de pandemie, aceștia au depus, în format electronic, documente din care rezulta că au obținut venituri din activități de interpretare artistică. Totuși, unii dintre aceștia s-au dat singuri de gol, după ce au postat, în acea perioadă, fotografii și filmări pe rețelele de socializare, la diferite evenimente, iar procurorii au declanșat o anchetă.

Este vorba de două perioade: din 16 martie 2020, timp de două luni, a fost stare de urgență în România, apoi, din mai 2020, stare de alertă, până în martie 2022. În toată această perioadă, autoritățile au instituit restricții și au interzis mai multe activități. Spectacole și evenimente culturale programate înainte de pandemie nu au mai putut avea loc, iar restricțiile au vizat și organizarea nunților, botezurilor sau a altor evenimente private.

Mulți artiști care aveau contracte de participare la evenimente au declarat că nu au mai putut fi plătiți și au cerut să beneficieze de indemnizație de la stat, adică 75% din salariul mediu brut, care în primul an de pandemie era de peste 5.400 de lei. Astfel, artiștii afectați de pandemie au primit sume de 4.000 de lei, 8.000 de lei sau 16.000 de lei. Prejudiciul în acest dosar a fost de 118.088 de lei, însă banii au fost recuperați, după ce au fost instituite popriri pe conturile unora dintre artiști, iar procesul de fond se apropie de final.

Politica