sâmbătă, ianuarie 4, 2025

Ultima ora

Sport

Alegeri parlamentare 2024. Românii își votează deputații și senatorii

UPDATE 18.20: Până la această oră au votat peste 8,5 milioane de români în țară și 628.566 în diaspora. Prezența la vot a ajuns la 47,30 %.

UPDATE 17.06: 7.650.821 de români au votat până la această oră. 555.679 sunt în diaspora

UPDATE 15.25: Până la această oră au votat 6.358.290 de români.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La secțiile de pe teritoriul României, prezența la vot la ora 15:00 era de 30,81% (5.548.817 persoane) cu 57% mai multe decât la alegerile parlamentare din 2020, când era 19,6% (3.567.107 persoane).

În diaspora au votat 427.956 de persoane cu 148% mai mult decât cei 172.167 care votaseră în străinătate până la ora 15:00.

În primul tur al alegerilor prezidențiale de duminica trecută, la ora 15:00 prezența la vot era 32,01% (5.765.738 votanți, dintre care 492.940 în străinătate).

UPDATE 14.00: Peste 5,1 milioane de români au votat până la această oră în țară și peste 364.000 în străinătate. Prezența la vot a ajuns la 28.44%.

UPDATE 13.00: Până la această oră au votat peste 4.047.156 de români, 294.288, în diaspora.

UPDATEUPDATE 11.01: Până la această oră au votat peste 2,2 milioane de români în țară și peste 208.000 în diaspora. Prezența la vot a ajuns la 12,22%. Este o prezență mai mare decât cea de la primul tur al prezidențialelor.

UPDATE 9.25: Peste un milion de români au votat în țară, potrivit AEP. Mai exact, 1.251.648.

La urne a ajuns și preşedinta USR, Elena Lasconi, i-a îndemnat pe români să iasă la vot deoarece „acum putem să ne apărăm democraţia şi libertatea”.

Lasconi a adăugat că la graniţele României sunt ”alţii care îşi apără libertatea şi democraţia cu arma în mână”.

Elena Lasconi a votat, duminică, la o secţie din Câmpulung.

„Am votat de aici de la Câmpulung unde a avut loc cea mai longevivă mişcare de rezistenţă împotriva comunismului şi sper să ne audă de acolo, de lângă îngeri, şi Elisabeta Rizea. Am votat cu încrederea că nu ne vom lăsa îngenunchiaţi, că vom rămâne liberi, vom gândi liberi. Am votat pentru România pe care o iubesc şi pe care sunt sigură că o iubiţi cu toţii. La mulţi ani, România! La mulţi ani, tuturor românilor! Este o zi foarte importantă astăzi pentru că în Parlament se decid legi, avem legi importante. Sunt extrem de importante aceste alegeri şi mă uit cu îngrijorare la ce se întâmplă în Georgia şi ar trebui să ne punem şi noi multe semne de întrebare. Am votat cu o echipă de oameni care chiar pot să facă schimbarea în ţara asta care de 35 de ani este condusă de politicieni incompetenţi şi ştiu că ei pot”, a declarat Elena Lasconi.

Președintele Klaus Iohannis a făcut o scurtă declarație de presă, după ce a votat la secția de la liceul Jean Monnet.

„În primul rând, la mulți ani de Ziua noastră Națională! Astăzi votăm pentru Parlamentul României. Este un vot foarte important, pentru că în Parlament se votează legile din România, se votează Guvernul. Este foarte important de știut cum să ne poziționăm când venim la vot. Românii au ales calea euro-atlantică și au ales-o bine. Suntem bine integrați în UE, bine poziționați și foarte respectați în NATO. Ca să rămână așa, trebuie să votăm așa. În concluzie, poftiți la vot, eu am votat pentru o Românie europeană. Vă mulțumesc, vă urez încă o dată La mulți ani”, a transmis Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu a spus, după ce votat, că a ales ca „România să fie în continuare și în spațiul Schengen și în UE și în NATO”.

„Eu cred că astăzi românii au de ales între stabilitate și haos, între dezvoltare și mai ales pe fonduri europene și o lipsă a fondurilor pentru pensii și salarii, eu cred că astăzi e o zi foarte importantă pentru noi toți românii să ne continuăm drumul european și nord-atlantic. Este cel mai important lucru pe care îl avem de ales astăzi”, a spus Marcel Ciolacu.

UPDATE: S-au deschis secțiile de votare.

Românii sunt așteptați duminică, 1 decembrie, la alegerile parlamentare, pentru a-și alege reprezentanții în Camera Deputaților și Senat.

Secțiile de votare din țară se deschid duminică dimineață, la ora 7:00 și se închid la ora 21:00.

În diaspora, votul la acest scrutin a început vineri la 20.00 ora României, când s-a deschis (la 7.00 local) secţia de votare organizată la Auckland, Noua Zeelandă.

Până duminică dimineața au votat 170.007 de români de peste hotare.

La alegerile parlamentare 2024 s-au înscris 31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale.

PSD are 636 de candidați, cel mai mare număr. Urmează S.O.S. România cu 636 de candidați, PNL, cu 630 de candidați, AUR, cu 621, Forța Dreptei cu 619, UDMR cu 596 de candidați şi USR, cu 589 de candidaţi.

De specificat că, PNL nu apare pe buletinul de vot din străinătate pentru Camera Deputaților.

Președintele Expert Forum, Sorin Ioniță, a declarat sâmbătă pe o rețea socială că primește mesaje de la românii din diaspora care spun că buletinele de vot sunt tipărite greșit. Motivul invocat este că nu găsesc candidații PNL la Camera Deputaților.

Sorin Ioniță a explicat pe Facebook că buletinele de vot sunt tipărite corect și care este motivul pentru care PNL nu are candidați la Camera Deputaților.

„Încă și mai tare e PNL, absent în diaspora la Camera Deputaților: a început votul și ne scrie lumea nedumerită că nu găsește marele partid al Brătienilor, zice că s-au tipărit buletinele greșit. Buletinele sunt ok, oameni buni, doar că sub înțeleapta conducere Johannis-Ciucă partidul a uitat să pună femei pe listă cum cere legea, așa că a fost descalificat pe circumscripția diaspora. Generalu’ Management, vă dați seama; voi vă așteptați ca ăștia să conducă ministere. Bine, cu Bolojan n-o să mai pună femei nicăieri, dar măcar aia o să fie deliberat, nu din prostie ca acum”, a scris Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, pe Facebook.

Decizia Biroului Electoral care a respins cererea PNL pentru candidații din diaspora a fost motivată de încălcarea reglementărilor privind egalitatea de șanse. Listele de candidați nu respectau prevederile din Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați și legislația electorală, liberalii neavând nicio femeie pe listă.

Rareș Bogdan, care este șeful organizației PNL Diaspora, spunea că partidul va folosi o cale extraordinară de atac, după decizia BEC, însă partidul care era condus atunci de Nicolae Ciucă a pierdut și acum liberalii au candidați doar pentru Senat pentru diaspora, pe Cecilia Kaplan, Adrian Dupu și Valentin-Ilie Făgărăşian.

Vezi aici lista completă a candidaților la alegerile parlamentare.

Alegerile parlamentare de duminică au o miză uriașă, în condițiile în care Curtea Constituțională a decis renumărarea voturilor de a primul tur al alegerilor prezidențiale, iar în finală a ajuns un candida cu vederi anti-UE, anti-NATO și cu simpatii legionare.

România este o republică semi-prezidențială cu un șef de stat și un șef de guvern, organizată conform principiului separației puterilor în stat (legislativă, executivă și judecătorească), potrivit digi24.ro Parlamentul adoptă sau respinge Legi, numește membrii Guvernului și ai altor instituții cruciale democrației și poate răsturna guverne prin moțiuni de cenzură.

Documentele care trec de Parlament trebuie aprobate și de președinte. Sistemul electoral este unul proporțional, membrii se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de 5% din votul national sau cel puțin 20% din voturile din patru circumscripții.

Alianțele electorale trebuie să treacă un prag mai ridicat, respectiv, 8% pentru alianțele cu două partide, 9% pentru cele cu trei partide, și 10% pentru alianțele cu mai multe partide.

Politica