luni, ianuarie 6, 2025

Ultima ora

Sport

A început procesul de renumărare a voturilor

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat joi seară, după ce s-a întrunit în şedinţă pentru a discuta paşii de urmat în privinţa deciziei Curţii Constituţionale, că vor fi renumărate toate cele 9.465.257de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Instituția spune că versiunile scanate ale proceselor-verbale verificate vor fi comunicate BEC și statisticienilor săi, prin e-mail, până în 1 decembrie, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale vor fi transmise cel mai târziu marți, 3 decembrie, la ora 16.00, scrie hotnews.ro

Potrivit sursei citate, CCR nu a dat niciun termen, în solicitarea transmisă, până la care să fie renumărate toate voturile. Termenul de 1 decembrie a fost stabilit de BEC ca termen minim posibil, având în vedere numărul mare de operațiuni pe care le implică renumărarea tuturor voturilor de la primul tur de scrutin al prezidențialelor, au mai spus sursele citate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Curtea Constituţională a României a cerut joi Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi cele nule de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

De asemenea, Curtea Constituţională a amânat pentru vineri discuţiile pe cererea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, şedinţa urmând să aibă loc la ora 14,00.

Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.

După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur.

Călin Georgescu despre cererea CCR de renumărare a voturilor: Este decizia unei instituţii

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu nu a dorit să comenteze cererea Curţii Constituţionale a României (CCR) de a renumăra voturile la primul tur al scrutinului.

„Este decizia unei instituţii, nu o comentăm”, a transmis echipa de campanie a lui Georgescu.

Lasconi: CCR se joacă cu siguranţa naţională; intervine pentru a doua oară în procesul democratic

Elena Lasconi, acuză Curtea Constituţională că „se joacă cu siguranţa naţională” şi intervine pentru a doua oară în procesul democratic.

„CCR se joacă cu siguranţa naţională! Votul fiecăruia dintre noi este sfânt! Ceea ce încearcă să facă acum CCR este absolut îngrozitor pentru o ţară democrată. Sunt aici să apăr democraţia şi fac un apel către Biroul Electoral Central să trateze renumărarea voturilor cu înţelepciune. Legea trebuie să fie la fel pentru toţi, nu interpretată diferit pentru unii. Pentru a doua oară, CCR intervine în procesul democratic. CCR nu poate pune preşedinţi la masa verde”, a scris lidera USR, pe Facebook.

Extremismul se combate prin vot, „nu prin jocuri de culise”, a subliniat Lasconi.

„România merită mai mult, nu o grupare de politicieni vechi care folosesc instituţii strict pentru interesul personal! Sunt aici să apăr democraţia şi voi face tot ce pot pentru ca aceasta să nu fie călcată în picioare de politicieni corupţi”, a transmis Elena Lasconi.

Ciolacu: Nu este treaba mea şi nu comentez; i-am felicitat pe candidaţii din turul 2

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că nu este treaba lui şi că nu vrea să comenteze o eventuală decizie a Curţii Constituţionale a României (CCR) de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

„Nu am nicio părere. Cum de altfel aţi văzut că eu după alegeri am venit în faţa dumneavoastră şi am anunţat că îi felicit pe cei doi din turul 2 şi că PSD nu face nicio solicitare la BEC de renumărare. (…) Eu nu îmi doresc nimic. Eu ştiu că sunt doi candidaţi în turul 2 cărora le-am urat succes. Eu cred că cel mai important lucru sunt alegerile de duminică. Eu unul, personal, am greşit, îmi asum acest lucru, nu am nici cea mai mică problemă, dar duminică nu mai este vorba despre Marcel Cioalcu, nu mai este vorba despre cineva anume, este vorba despre viitorul nostru, al tuturor. Este vorba despre România şi stabilitatea şi direcţia democrată a României. Nimic altceva. În rest, niciodată nu am comentat o decizie a unui magistrat sau a CCR, nu este treaba mea şi nu comentez”, a spus acesta la sediul central al PSD.

Premierul a mai fost întrebat dacă este posibil ca în şedinţa CSAT de joi să se poate ajunge la interzicerea platformei TikTok.

„Nu cred nimic. CSAT nu ia nicio decizie. CSAT informează. Am şi întrebat dacă este normal să particip la şedinţa CSAT şi mi s-a transmis de la secretarul CSAT că este normal, că nu mai sunt în acest moment candidat şi sunt prim-ministru şi trebuie să particip, să iau act de informare. Eu mi-am exprimat părerea. (…) Eu cred că dacă începem să răspundem la fiecare ce îi trece prin cap, vom influenţa în continuare votul, la generale şi de la alegerile de peste 2 săptămâni în turul 2. Îmi menţin răspunsul, am crescut şi am trăit pe timpul comunismului. Eu nu sunt de acord să se interzică nimic. Îl interzicem în România, ce facem cu cel din Marea Britanie, ce facem cu cel din Franţa? Deci, intrăm într-o zonă în care mie mi se pare că este mult prea periculoasă pentru democraţie. Eu nu voi fi de acord cu un altfel de demers niciodată”, a afirmat el.

George Simion: CCR se transformă într-un pion pe scena politică

Preşedintele AUR, George Simion, a criticat, joi, Curtea Constituţională, susţinând că aceasta „se transformă într-un pion pe scena politică”, în loc să fi constatat „abuzurile repetate” ale partidelor de la putere.

„CCR în loc să fi constatat abuzurile repetate ale partidelor aflate la putere, PSD şi PNL, de-a lungul timpului, se transformă într-un pion pe scena politică. (…) CCR-ul condus de PSD – PNL – UDMR a dispus renumărarea voturilor în toate secţiile de votare, deşi cei care au contestat au făcut referire doar la un număr limitat de secţii. (…) De unde toată această disperare a sistemului încât a activat toate mecanismele pentru a înfrânge votul românilor? Din cauză că au venit sondajele şi Elena Lasconi, această Kamala de Câmpulung, pierde turul doi în faţa candidatului suveranist, Călin Georgescu. Şi, atunci, au convocat Curtea Constituţională pentru a încerca să repete alegerile. (…) Este ruşinos şi revoltător atacul pe care îl vedem zilele acestea la adresa democraţiei româneşti”, a precizat, pentru AGERPRES, Simion.

În opinia sa, Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT) nu a fost convocat pentru a proteja interesele poporului român, ci pe ale „băieţilor şmecheri de la butoane”.

„Unde era CSAT când ţara noastră era furată sistematic? Unde era când industria ne-a fost distrusă, iar resursele ne-au fost înstrăinate? Timp de 35 de ani, niciun CSAT nu a fost convocat pentru a proteja interesele poporului român, ci doar interesele băieţilor şmecheri de la butoane”, a afirmat George Simion.

Politica