Programul Tranziție Justă are alocată suma de 2,53 miliarde de euro pentru 6 cele mai afectate județe din România de aceste procese: Gorj, Dolj, Hunedoara, Galați, Mureș și Prahova. În două dintre cele 6 județe, aflate în regiunea SV Oltenia, respectiv Gorj si Dolj, efectele negative ale tranziției către neutralitate climatica sunt cele mai pronunțate la nivel economic și social, fiind regiuni carbonifere sau care au centrale ce funcționează pe baza de combustibili fosili.
La nivel național a fost elaborat Programul Tranziție Justă 2021 – 2027, pe baza nevoilor stabilite în cadrul Planurilor teritoriale pentru o tranziție justă (PTTJ) elaborate de către Consiliile Județene, în parteneriat cu instituții și organizații relevante.
- Alocarea pentru județul Dolj este de 412,03 milioane euro.
- Alocarea pentru județul Gorj este de 537,20 milioane euro.
Peste jumătate din alocarea PTJ este direcționata către dezvoltarea întreprinderilor și antreprenoriatului. Principalul obiectiv al apelurilor pentru sprijinirea IMM-urilor este crearea de locuri de munca, acesta reprezentând o șansă pentru ocuparea persoanelor ce vor proveni din sectoarele supuse transformărilor economice, dar și o mare provocare privind diversificarea economiei județelor.
„Avem un motiv special pentru care ne întâlnim. Deocamdată, pe unul dintre cele două programe cu o alocare foarte mare pentru mediul de afaceri, vrem să obținem o supracontractare destul de consistentă de 120 de milioane de euro. Toate proiectele de puse pe Programul Tranziție Justă sunt finanțate. Toate proiectele care au trecut de 50 de puncte”, a explicat Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.
Apelul IMM PTJ, în cadrul cărora sunt finanțate investiții productive pentru dezvoltarea IMM-urilor, a fost deschis în perioada 20 decembrie 2023 si 20 mai 2024, iar alocarea pentru județul Dolj a fost de 136,67 milioane euro, iar pentru județul Gorj a fost de 184,89 milioane euro.
- Pentru județul Dolj au fost depuse 194 proiecte, prin care s-au solicitat 336 milioane euro, reprezentând 246,35 % din alocare.
- Pentru județul Gorj au fost depuse 158 proiecte, prin s-au solicitat 309,9 milioane euro, reprezentând 167,61 % din alocare.
„Mă bucur să văd aici și investitori foarte importanți din zona Doljului. Aceste sume de bani vor duce la găsirea de locuri de muncă pentru aproape 6.000 de persoane. Noi, pe Craiova, nu avem o problemă a șomajului. Județul Dolj are această problemă, în continuare. Astfel, este important să existe aceste sume de bani. Astfel, oamenii să poată să rămână în țară. Să nu mai plece afară și să își găsească aici un loc de muncă bine plătit. Mă bucură foarte mult să constat că se stimulează mult învățământul dual. Avem o problemă cu necalificații. Vor putea să fie formați profesional chiar în întreprinderile în care își vor găsi un loc de muncă. Eu vă felicit, pentru că avem nevoie de dezvoltare. Pe lângă acești bani, și Municipiul Craiova va putea să aibă niște sume de bani consistente. Vrem să accesăm fonduri pentru a dezvolta flota de autobuze. Vrem să ne extindem peste Zona Metropolitană”, a spus Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.
În județul Dolj au fost semnate până în prezent 40 contracte de finanțare în valoare totală de 131,38 milioane de euro, valoarea nerambursabilă solicitată fiind de 83,61 milioane de euro. Prin intermediul proiectelor contractate sunt prevazute a fi create peste 700 noi locuri de munca.
Proiectele vizează investiții în domenii de activitate precum: hoteluri și alte facilități de cazare, restaurante, facilităti de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, activități de asistenta medicala specializata, activități de asistenta stomatologica, recuperarea materialelor reciclabile sortate, fabricarea de mobila, fabricare de încălțăminte, fabricarea de articole textile, fabricarea produselor de uz gospodăresc și sanitar, din hârtie sau carton, fabricarea de construcții metalice, fabricarea de uși și ferestre din metal, fabricarea motoarelor, generatoarelor și transformatoarelor electrice, fabricarea de pompe și compresoare, fabricarea mașinilor și utilajelor pentru agricultura și exploatări forestiere, lucrări de construcții, întreținerea și repararea autovehiculelor.
„Astăzi dăm o veste frumoasă pentru Dolj și nu numai. Înainte să ajung aici, am sunat la Minister și vom face o supracontractare și la județul Dolj. Este un program ambițios – Tranziție Justă. 2,53 de miliarde de euro. 40% din această alocare este pentru cele două județe. Noi considerăm că Doljul merită această supracontractare. Antreprenorii sunt motorul economiei. La nivel național, dar și în județul Dolj. Săptămâna trecută am lansat metodologia pentru parcuri industriale. Avem 21 de milioane de euro alocate pentru parcuri industriale. Sunt și amendamente la această metodologie. Deja ma găsit soluții. Sunt convins că vom accesa toată suma. Vom da drumul și la cel de-al doilea apel. Și anume pe micro-întreprinderi. Avem o alocare destul de frumoasă, de 36 de milioane de euro. Să ne ajute bunul Dumnezeu să absorbim toate fondurile”, a spus Stelian Bărăgan, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.