vineri, decembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Oficial: Elena Lasconi este cu Călin Georgescu, în turul 2

Numărătoarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat în toate secțiile, procentajul de procese-verbale centralizate fiind de 100%.

Pe primul loc se află Călin Georgescu – 22,94% care a obținut 2.120.404 voturi, cu 347.901 mai multe decât Elena Lasconi – 19,18%. Numărul de voturi obținut de candidata USR este de 1.772.503, cu numai 2.742 voturi peste Marcel Ciolacu (PSD) care, cu cele 1.769.761 de voturi, a obținut doar 19,15%.

Clasamentul este următorul:

Policlinica Buna Vestire Craiova

Călin Georgescu – 22,94%

Elena Lasconi – 19,18%

Marcel Ciolacu – 19,15%

George Simion – 13,86%

Nicolae Ciucă – 8,79 %

Mircea Geoană – 6,32 %

Hunor Kelemen – 4,51 %

Cristian Diaconescu – 3,1 %

Cristian Terheș – 1,04 %

Ana Birchall – 0,46 %

Ludovic Orban – 0,22 %

Sebastian Popescu – 0,16 %

Călin Georgescu a candidat ca independent și a câștigat voturi prin campania derulată pe Tik-Tok. Clipurile sale nu aveau codul electoral obligatoriu, așa că, în urmă cu câteva zile, Biroul Electoral Central a decis în urmă cu câteva zile să fie șterse.

Cine este Călin Georgescu (sursa informații HotNews)

Călin Georgescu s-a născut pe 26 martie 1962 în București. Este absolvent al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, obținând și un titlu de doctor în Pedologie. Este absolvent al programului postuniversitar „Securitate și apărare națională – geopolitică și geostrategie”, de la Colegiul Național de Apărare „Carol I”.

A fost consilier al ministrului Mediului Marcian Bleahu, în cabinetul condus de către Theodor Stolojan, ulterior și secretar general în minister.

În 2004-2005 a fost director în Ministerul Afacerilor Externe, iar în intervalul 2006-2012 a ocupat postul de director executiv la Institutul de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare.

După alegerile din 2020, când AUR a reușit să intre în Parlament, partidul lui George Simion l-a propus pe Călin Georgescu drept candidat la funcția de premier. Dorin Lulea, actualul prim-vicepreședinte al AUR, preciza la acea vreme că Georgescu nu era membru al partidului, fiind desemnat ca urmare a expertizei sale în dezvoltare durabilă.

Georgescu a fost candidat al AUR pentru funcția de premier și în timpul crizei politice generate de căderea guvernului Cîțu, în octombrie 2021.

La începutul anului 2022, George Simion anunța că Georgescu ar putea deveni președinte de onoare al AUR, însă lucrurile au luat o turnură neașteptată în urma unui interviu pe care actualul candidat l-a acordat Antenei 3 pe 31 ianuarie 2022. Atunci i s-au cerut explicații privind o declarație din anul precedent, în care Corneliu Zelea Codreau și Ion Antonescu era menționați ca „eroi” ai românilor: „Neamul românesc (…) a trăit prin Ştefan cel Mare, Mihai VIteazu, Horia, Avram Iancu, Kogălniceanu, Cuza, Corneliu Zelea Codreanu, mareşalul Ion Antonescu şi mulţi, mulţi alţi eroi”.

Întrebat dacă această afirmație nu ar duce la izolarea sa în politica românească, Călin Georgescu a răspuns: „Toți au făcut și fapte bune, și altele mai puțin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul și dacă nu spui adevărul nu ai cum să fii lider (…) Au fost și fapte bune, și fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze acest lucru și este treaba lor, nu a noastră. Față de martiri nu pot să am păreri, dar pot să spun, repet, că sunt din istoria noastră.”

Mai mult, Georgescu a spus că „Zelea Codreanu s-a luptat pentru moralitatea ființei umane”, iar atunci când i s-a adus aminte că legionarii i-au asasinat pe Armand Călinescu și Nicolae Iorga, el a răspuns: „Când istoria este mistificată, nu ai ce să discuți”.

În urma acestor afirmații, Parchetul General a dispus deschiderea unui dosar penal, în baza prevederilor OUG 31/2002 care, la articolul 5, definește ca infracțiune „fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”, menționează jurnaliștii de la HotNews.

După aceste afirmații, AUR a renunțat la a-l propune președinte de onoare al partidului.

Cine este Elena Lasconi (sursa wikipedia)

Elena-Valerica Lasconi (n. 20 aprilie 1972, Hațeg, Hunedoara, România) este o politiciană și fostă jurnalistă româncă. La 26 iunie 2024, a devenit președinta Uniunii Salvați România (USR) după ce a câștigat alegerile interne cu 68,14% din voturi, devansând alți candidați, precum Cristian Seidler și Radu Hossu.

În discursul său, Lasconi a subliniat nevoia de reconstrucție a partidului și de consolidare a democrației în România.

Din 2020, este primarul municipiului Câmpulung, județul Argeș, funcție pe care a câștigat-o ca reprezentantă a USR, iar ulterior a obținut un nou mandat în alegerile locale din 2024. Înainte de a intra în politică, a avut o carieră de peste două decenii în televiziune, lucrând ca prezentatoare și corespondentă la Pro TV între 1995 și 2019.

Elena Lasconi a fost desemnată candidata USR pentru alegerile prezidențiale din 2024, în urma unui proces intern. În acest context, a primit atât sprijinul lui Ludovic Orban și al formațiunii conduse de acesta, Alianța Forțelor de Dreapta Liberal-Conservatoare (AFDLC), cât și al partidului REPER fondat de Dacian Cioloș.

La alegerile de duminică au votat 9.461.421 (52,53%) dintre românii cu drept de vot. În Diaspora au fost 817.909 voturi.

Politica