Codex Aureus a fost prezentat, în premieră, în România, la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia.
Este cel mai cunoscut şi important manuscris medieval occidental anluminat, aflat într-o colecţie din România, vechi de peste 1.200 de ani şi aflat de anul trecut pe Lista UNESCO, scrie libertatea.ro
Manuscrisul este un fragment de evangheliar latin scris pe pergament din piele de vițel, datează din anul 810 și a fost realizat la curtea împăratului Carol cel Mare. Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia deţine prima parte a Tetraevanghelului (respectiv evangheliile lui Matei şi Marcu), cu un număr de 111 foi.
Cealaltă parte a manuscrisului, cu evangheliile lui Luca şi Ioan (124 de foi), se află în proprietatea Bibliotecii Apostolice Vaticane din Roma. Coperţile 1 şi 4, lucrate în plăcuţe de fildeş, sunt la Londra şi Roma. La instituția din Alba Iulia este depozitat în camera intitulată Tezaur, o încăpere blindată, fiind păstrat în condiţii speciale şi verificat periodic din punctul de vedere al conservării.
Expus pentru prima dată și publicului român
Codex Aureus nu a fost niciodată expus pentru publicul din România, putând fi văzut în 1999, în Germania, cu ocazia unei expoziţii care a reunit toate cele patru fragmente ale Evangheliarului din Lorsch, aflate astăzi la Roma, Londra şi Alba Iulia.
Pentru a putea fi expus în Aula Magna a bibliotecii a fost nevoie, de asemenea, de condiții speciale.
„Sala Tezaur în care este păstrat are între 17,5 şi 15,5 grade Celsius temperatura. Umiditatea relativă trebuie păstrată în jur de 45%. În cursul unei zile, ea mai creşte, mai scade. În funcţie de sezonul de afară, temperatura de acolo este puţin mai mică sau mai mare. Aici, înainte să intrăm, a trebuit să scădem temperatura cu două grade, pentru că, evident, ea a urcat în timpul în care noi stăm aici”, a explicat directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, prezent la eveniment.
El a spus că manuscrisul a fost adus învelit într-un strat textil, lăsat două, trei ore până s-a acomodat la temperatura din sala principală a bibliotecii, după care a fost scos şi a fost pus într-o vitrină, de asemenea specială.
Codex Aureus a ajuns la Alba Iulia printr-un accident istoric
Manuscrisul a fost cumpărat de Arhiepiscopul Vienei, Christoforo Migazzi, care, la 1782, și-a vândut biblioteca acestui episcop foarte bogat, Batthyany, care a vrut să facă exact ce a făcut Carol cel Mare, să se legitimeze prin cărți. Cu această bibliotecă a venit și manuscrisul.
Nimeni nu a știut ce e cu el, până când un bibliotecar valoros și-a dat seama, la începutul secolului XX, despre ce este vorba”, a precizat filosoful Adrian Papahagi, prezent și el la eveniment.
Cea de-a doua jumătate a Codex-ului se află la Biblioteca Vaticanului, iar coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma.
Manuscrisul este scris integral cu cerneală de aur și este celebru şi prin calitatea excepţională a ornamentării: 202 pagini decorate cu frize policrome, 12 pagini de canoane biblice ilustrate, 3 tablouri în plină pagină, dintre care două reprezentând portretele evangheliştilor Matei şi Marcu, un frontispiciu miniat şi alte două pagini cu scriere ornamentală.
În 2023, Codex Aureus a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de celelalte componente ale manuscrisului, la inițiativa Arhivelor orașului Trier din Germania.