vineri, decembrie 20, 2024

Ultima ora

Sport

”Romulensis, Istoria unei Cetăți”, eveniment dedicat istoriei și identității culturale

Un eveniment dedicat istoriei si identității culturale, “Romulensis, Istoria unei Cetăți”, a avut loc în weekend, la Dobrosoveni.

La eveniment a fost invitată Camera de Comerț și Industrie Dolj, alături de familia Nicorescu, descendentă a familiei Dimitrie Cantemir.

Situl arheologic Reșca-Romula din Dobrosloveni, județul Olt, a fost propus pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cetatea antică Romula, o localitate romană ridicată la rang de „municipium”, s-a dezvoltat pe locul vechii așezări dacice Malva, undeva în secolul al II-lea, în perioada războaielor de cucerire a Daciei. Trebuie ca și comunitatea județeană, regională, națională dar și internațională să ajungă să cunoască acestă istorie care girează rădăcinile neamului.

Romulensis, istoria unei cetăți, a fost un eveniment ce a vizat esența unei rădăcini comune.

Până la atribuirea oficială a acestui nume, se crede că a purtat numele de Malva, vechea denumire a aşezării dacice, care a existat pe locul unde s-a înălţat mai târziu Romula.

Numele dacic ce avea o puternică rezonanță printre locuitori a fost preluat de așezarea romană nou întemeiată, el păstrându-se în memoria locuitorilor și după ce orașul a primit oficial denumirea de Romula.

De aceea el este folosit mai târziu şi în titulatura provinciei Dacia Malvensis.

”Oameni, locuri, întâlniri, revederi, bucuria de a fi și de a-ți aminti, sentimentul de ”acasă”, toate acestea au fost trăirile celor prezenți, sosiți de departe sau din comunitate. Am reușit să îmbinăm o multitudine de stări ce a avut un singur rezultat: apartenența la condiția de OM, prin intermediul istoriei”, potrivit unui comunicat transmis de Centrul Local de Informare și Promovare Turistică Dobrosloveni.

Politica