luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Cazul minorului decedat la SJU Târgu-Jiu: „Mie mi se datorează lipsa cadrelor medicale de specialitate din acest spital?”

Mai multe anchete sunt în curs pentru a stabili dacă există culpă medicală. Motivul pentru care minorul nu a fost operat de medicul chirurg de gardă

Un adolescent de 16 ani a decedat la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu din cauza unei peritonite. Andrei a ajuns la spital cu ambulanța, acuzând dureri abdominale, și a fost transferat de la un spital la altul până când a fost diagnosticat cu peritonită. Deoarece unitatea medicală din Târgu-Jiu nu avea chirurg pediatru de gardă, s-a decis transferul la spitalul din Craiova. Din păcate, Serviciul Județean de Ambulanță Gorj nu dispunea de un echipaj cu medic, iar salvarea a fost solicitată de la Craiova. Între timp, adolescentul a intrat în stop cardio-respirator și a decedat, conform Pandurul.

Mai multe anchete sunt în curs pentru a stabili dacă există culpă medicală, de ce minorul nu a fost operat de medicul chirurg de gardă și de ce transferul pacientului a fost întârziat. Cazul este în atenția Colegiului Medicilor din România, care așteaptă primele concluzii ale anchetelor.

„Vreau să transmit condoleanțe familiei pacientului. Așteptăm informații oficiale legate de acest caz. Trebuie să acționăm transparent, trebuie să acționăm rapid ca să stabilim circumstanțele în care s-a produs această tragedie. Atunci când există un caz care prezintă urgență medicală majoră, trebuie să fie tratat acolo unde pacientul se prezintă, bineînțeles dacă unitatea medicală are dotarea necesară și are personal medical adecvat în serviciu. Așteptăm în acest moment particularități legate de acest caz și în acest moment consider că trebuie investigat cu rapiditate tot ce s-a întâmplat, dar că medic vă spun că trebuie să facem tot ce ne stă în putință ca să salvăm viața pacientului„, a declarat Cătălina Poiană, președinta Colegiul Medicilor din România, într-o intervenție în direct la Digi24.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Se așteaptă cat mai repede clarificări cu privire la acest caz în urmă anchetelor demarate în acest caz. Cătălina Poiană, președinta Colegiul Medicilor din România, a promis transparență și celebritate maximă în acest caz. „O să oferim informații când avem stadiul anchetei și detalii referitoare la cum s-au petrecut lucrurile acolo. Întotdeauna asemenea cazuri trebuie rezolvate cu celeritate maximă și în același timp trebuie respectați toți pași legali. Există o reglementare clară a pașilor ce trebuie urmați în anchete disciplinare. Cu certitudine trebuie să acționăm cât se poate de repede și cât se poate de trasparent pentru a lămuri circumstanțele în care s-a produs această tragedie. Se vor face mai multe anchete care vor merge pe mai multe planuri și sunt sigură că în cel mai scurt timp se va da un răspuns al acestei tragedii”, a mai spus Cătălina Poiană la Digi 24.

Andrei, în vârstă de 16 ani, a rămas orfan de la 3 ani, fiind crescut de sora mai mare, după ce părinții săi au decedat într-un accident rutier. Adolescentul a ajuns la spital acuzând dureri abdominale puternice. Un aspect important este că, frecvent, copiii care se prezintă la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu și necesită intervenții chirurgicale urgente sunt transferați în spitale din alte județe, din cauza lipsei unui chirurg pediatru de gardă. Spitalul din Târgu-Jiu dispune de un singur medic cu această specializare.

Garda unui medic în Spitalul Județean Târgu Jiu vine cu o declarație privind moartea tânărului de 16 ani. „Cazul unui copil de 16 ani cu patologie complexă (diferite boli), se prezintă la UPU.
-Ești solicitat la consult și îl efectuezi imediat.
-Constați că acesta este insuficient investigat și soliciți un tomograf.
Se pune diagnosticul unei afecțiuni ce necesită intervenție chirurgicală (intervenție care nu se poate realiza imediat bătând din palme, necesită pregătire preoperatorie).
Copilul are stare stabilă, merge singur la pat, este stabil cardiac și respirator, nu îi este pusă viața în pericol.
Copil fiind, la 16 ani, se încadrează în specialitatea de chirurgie infantilă.
-Soliciți transferul la Craiova, cel mai apropiat spital cu medici de chirurgie infantilă de gardă.
Spitalul ia legătura și SE APROBĂ transferul.

Acum încep problemele:
– NU ESTE AMBULANȚĂ CU MEDIC LA TÂRGU JIU. Aflăm că vine de la Craiova echipaj corespunzător.
-Nu mai avem medici de chirurgie infantilă pentru a se ocupa de aceste cazuri din Târgu Jiu (scriu cazuri deoarece au fost, sunt și vor mai fi, nu putem impune bolilor sa nu afecteze cetățenii din Târgu Jiu).
-Nu avem medic de neurochirurgie pentru urgențe.
-Nu avem medic de chirurgie plastică.
-Nu avem medic cardiolog (nici medic de cardiologie infantilă) de gardă.
-Nu avem medic de chirurgie toracică.
Toți cei enumerați mai sus fiind necesari în urgență (ce facem fără ei în cazul unui accident?), iar lista cu „nu avem” devine îngrijorător de lungă.

Se întârzie peste 3 ore transferul pacientului și acesta face complicații care se datorează unei patologii mai complexe (alte boli pe care copilul le are). Sosește ambulanța de la Craiova, dar este prea târziu. Copilul este netransportabil și în curând decedează.

Ca medic, cu ani de experiență, cu mii de cazuri ajung în situația să mă întreb :
– sa îl operez, depășindu-mi competența, riscând să evolueze nefavorabil, să fiu acuzat că l-am operat nefiind de specialitate și că nu l-am trimis la Spital cu medici de chirurgie infantilă?
– Să solicit transferul pacientului către Spitalul cu medici de chirurgie infantilă sperând să-i cresc șansele la viață?

Am ales a doua variantă.

Ca medic cu ani de experiență, cu ani în care m-am dedicat complet meseriei mă întreb:
– mie mi se datorează situația Serviciului de Ambulanță Gorj?
– mie mi se datorează lipsa cadrelor medicale de specialitate din acest Spital?

Mă întreb după ani de experiență și mii de cazuri, mie mi se datorează această lunga lista cu ,,nu avem?”

Ma gândesc după atâția ani de experiență și mii de cazuri: de ce am ales această meserie, iar răspunsul vine în ochii pacienților mei, cei cărora am putut să le mai dau șansa de a-și strânge în brațe familiile, în ochii copiiilor care și-au luat părinții sau bunicii acasă bucurându-se din nou de viață, bucuria din ochii pacienților mei. Dar ce facem cu această listă lunga de ,,nu mai avem”, care iată, ne răpește șansa la viață?”, a declarat Valentin Neagu, unul dintre cei mai buni chirurgi din cadrul SJU Târgu Jiu, conform Gorj Express.

Politica