Candidatul independent la președinția României, Mircea Geoană, a abordat, la Craiova, mai multe subiecte cheie legate de viitorul României. Mircea Geoană crede că un posibil tur doi la alegerile prezidențiale între Marcel Ciolacu și George Simion ar izola țara pe plan internațional și ar amenința securitatea națională. Candidatul independent la funcția de președinte al României a evidențiat importanța unei politici externe solide, bazate pe o alianță strânsă cu Statele Unite, invocând experiența sa ca secretar general adjunct al NATO.
În plus, acesta a propus măsuri urgente pentru independența energetică a României, incluzând o auditare a companiilor de stat și depolitizarea acestora. În plan economic, Geoană a pledat pentru atragerea de investiții străine și dezvoltarea unui echilibru între exploatarea resurselor naturale și investițiile în energia verde, ca parte a unei strategii economice durabile pentru țară.
„Sunt singurul candidat care poate să strice aranjamentul dintre Ciolacu și Simion”
Mircea Geoană a lansat un avertisment ferm cu privire la riscurile pe care le-ar presupune o alianță Ciolacu – Simion în turul doi al alegerilor prezidențiale. Geoană a subliniat că o astfel de combinație politică ar izola România pe plan internațional și ar pune în pericol securitatea națională și interesul național. Declarându-se singurul candidat capabil să blocheze acest „drum periculos”, Geoană a evidențiat că experiența sa în politica externă și relația sa strânsă cu SUA îl recomandă drept un lider care poate asigura stabilitatea României într-o perioadă complicată.
„Planul Ciolacu-Simion în turul II reprezintă pentru România un risc masiv atât pe plan extern, cât și pe plan intern. Nu putem să permitem ca țara noastră, într-un moment atât de complicat, să fie condusă de incompetenți, corupți sau extremiști. Aceasta este situația în acest moment și este un risc la adresa securității naționale și a interesului național românesc. Apelul meu către toți cei care țin la această țară este să ne gândim de două ori înainte de a o lua pe acest drum. Este un drum periculos, este un drum în care România poate fi izolată. Sunt singurul candidat care poate intra în turul doi și să strice aranjamentul dintre Ciolacu și Simion. Sunt singurul care reprezintă o garanție de seriozitate, de competență, de patriotism, într-un moment foarte complicat pentru România. Ultimul sondaj real a arătat că pe primele două locuri sunt Ciolacu și Simion. La mică distanță sunt eu, apoi Elena Lasconi. Nicolae Ciucă este la o distanță foarte mare. Din punct de vedere al șansei de a merge în turul II, sunt eu. Am un bazin electoral suficient și pot lua voturi din toate partidele”, a declarat Mircea Geoană, la o conferință de presă susținută în Craiova.
„Singurul om care îl cunoaște pe Donald Trump și a lucrat cu el sunt eu”
Fost secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, mizează pe experiența sa internațională, afirmând că este singurul candidat capabil să gestioneze relațiile diplomatice într-o lume marcată de tensiuni. Acesta a adăugat că își dorește o alianță strategică și tehnologică profundă cu SUA. În contextul posibilelor schimbări în structura alianțelor internaționale, acesta insistă că România trebuie să-și consolideze legăturile cu Washingtonul pentru a rămâne relevantă pe scena mondială.
„Singurul om care îl cunoaște pe Donald Trump și a lucrat cu el sunt eu. Știu exact cât de greu a fost în primul său mandat, la începutul relației cu NATO. Au fost declarații extrem de robuste din partea președintelui american, dar după aceea, lucrurile au intrat în normal. Pentru noi, relația bilaterală cu America, rămâne excepțional de importantă. În angajamentul meu pentru România, vorbesc ca inițiator al paralelului strategic cu SUA că va trebui să investim în bilateralul România-America la o relație de adevărată alianță, politică, strategică și tehnologică. Este foarte posibil ca aranjamentele multilaterale să nu mai fie la fel de valoroase și solide ca înainte. De aceea, singurul om care îl cunoaște pe președintele american, care cunoaște America, care știe modul în care se joacă jocul acesta, sunt eu”, a susținut acesta.
Prioritățile energetice ale lui Mircea Geoană includ o analiză amănunțită a companiilor de stat, multe dintre care, spune el, nu își ating potențialul din cauza influențelor politice. Geoană consideră că o depolitizare reală a companiilor energetice este esențială pentru a asigura independența și competitivitatea energetică a României.
„Primul lucru pe care îl fac ca viitor președinte este să cer în CSAT o auditare a companiilor de stat în sectorul energetic. Ceva nu merge acolo. De prea mulți ani de zile o țară care are resurse energetice are facturi de 2 ori mai scumpe decât Polonia și de 3 ori decât Germania. În primul rând, vreau să văd ce nu merge în aceste companii. De ce nu s-a întâmplat în 20 de ani să am o putere regională în România când avem toate aceste lucruri. Vreau să văd ce înseamnă depolitizarea acestor companii. Vreau să văd cine sunt responsabili pentru aceste decizii. Vreau să văd ce s-a întâmplat în pandemie când au fost luate decizii care n-au fost deloc ok. Vom face o auditare a instituțiilor statului român. Asta face un președinte. Veghează la buna funcționare a statului”, a declarat Mircea Geoană.
„Orice președinte vede, în primul rând, de interesul țării lui”
Acesta promovează o abordare economică echilibrată, care să atragă investiții și să susțină industriile românești, în special în domeniile resurselor naturale și energiei regenerabile. Atrage atenția că România trebuie să investească în industrii strategice, inclusiv în exploatarea resurselor de grafit, esențial pentru tehnologiile verzi.
„Președintele Trump are dreptate când favorizează investițiile în America. Asta face orice președinte. Își vede, în primul rând, de interesul țării lui. România poate fi un excelent exemplu al unui echilibru inteligent între continuarea exploatării resurselor energetice curate. Pe nuclear nu am făcut nimic de ani de zile. Vorbim de conducte pe sub Marea Neagră de 20 de ani. Avem resurse de grafit care sunt principala componentă a anozilor de la baterii. Putem să intrăm și în jocul de energie verde. Nu se exclud cele două. Din punct de vedere industrial, Germania este principalul nostru partener din punct de vedere, precum și Franța sau Turcia, dacă e să vorbim de Fordul de la Craiova. Este foarte important ca noi să rămânem subcontractori pentru marile companii. România poate fi un exemplu perfect, un echilibru între nevoia de a exploata ceea ce avea: gaz, energie regenerabilă, nuclear. În același timp, să privilegiem și decarbonificarea. Indiferent de cine câștigă alegerile, schimbările climatice sunt reale și trebuie să existe o preocupare”, a conchis fostul secretar general adjunct al NATO.
Comandat de Mircea-Dan Geoană, executat de Inter Regional Management, CMF: 34240012