marți, noiembrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

„Țara Severinului – Oameni. Fapte. Locuri”

Cea de-a treia ediție a simpozionului „Țara Severinului – Oameni. Fapte. Locuri” a avut loc, în aceste zile, în Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Evenimentul cultural – liturgic a fost dedicat anului omagial 2024 şi a 20 de ani de la alegerea ca Întâistătător al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a Preasfinţitului Nicodim, împlinirii a 30 de ani de la punerea pietrei de temelie la Catedrala Ortodoxă a Severinului, 650 ani de la prima atestare documentară a Mănăstirii Vodiţa, 100 de ani la finalizarea lucrărilor și inaugurarea Palatului Culturii Teodor Costescu şi 500 ani de la căderea Cetății Severinului sub stăpânire turcească.

„Manifestarea ştiinţifică şi academică a fost organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului Eparhial cu scopul de a readuce în memoria contemporanilor personalități, evenimente istorice și edificii care au marcat viața locuitorilor din acest colț de țară, a tuturor românilor sau care au avut ori au un răsunet internațional.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Programul manifestărilor a debutat duminică, 3 noiembrie, prin oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de arhierei sub protia Înaltpreasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la Mănăstirea Sfânta Treime din Municipiul Strehaia, aşezământul monahal prăznuindu-şi celui de-al doilea hram, pe Sfânta Teofana Basarab. Din soborul de arhierei au mai făcute parte Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Părinte Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

În ziua de luni, 4 noiembrie, s-a desfăşurat la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta-Turnu Severin, sesiunea de comunicări a simpozionului”, au transmis reprezentanții Episcopiei.

Potrivit acestora, în cadrul simpozionului s-au susținut lucrări ce au avut ca subiect teme legate de anul omagial 2024 proclamat de Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.

 „Am dorit organizarea acestui simpozion din două motive: În primul rând, pentru a nota, pentru a scrie, pentru a aduce la lumină ceea ce pe viitor, considerăm noi, se va pierde. Sunt atâtea lucruri în mediul rural, este atâta istorie în aceste plaiuri ale Mehedinţiului, ale zonei care s-a numit Ţara Severinului, ale acestei zone legate de Dunăre, legate de Porţile de Fier. Este bine să notăm, să reamintim, să comemorăm tot ceea ce s-a întâmplat în trecutul îndepărtat, dar şi în trecutul apropiat. Este bine să notăm aspecte pe care generaţiile viitoare dacă nu le vor citi în scrierile noastre înmănuncheate în volumul ce apare, praful uitării se va aşterne.(…).

În al doilea rând, este dorinţa noastră de a ne întâlni cu oameni speciali, cu toţi aceia, fie preoţi, fie specialişti în diferite domenii, intelectuali de seamă care şi-au dedicat viaţa cercetării, şi-au dedicat viaţa scrisului, au făcut o pasiune din cercetare. Merită să ne vedem din timp în timp, pentru că se creează această comuniune plină de bucurie şi cu roade pentru generaţiile viitoare”, a afirmat, în cuvântul de întâmpinare, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

La eveniment au luat parte și prefectul Alin Isuf preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, şi primarul Municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

„Este un eveniment de înaltă ținută care a ajuns la cea de-a III-a ediție, prin grija Preasfințitului Nicodim și a celorlalți slujitori din Episcopia Severinului și Strehaiei.

Cu această ocazie, îmi exprim recunoștința față de Episcopia Severinului și Strehaiei pentru eforturile neobosite de a promova valorile noastre, de a comemora momentele istorice care ne amintesc de sacrificiile înaintașilor noștri, de datoria noastră de a păstra vie moștenirea culturală și spirituală a Țării Severinului, de a o respecta prin fapte care să o dezvolte la adevărata ei valoare.

Îi mulțumesc Preasfințitului Nicodim pentru invitație și pentru misiunea nobilă pe care o îndeplinește pentru județul Mehedinți,” a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

În cadrul evenimentului a avut loc și un moment artistic susţinut de Corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, sub bagheta dirijorală a Pr. Pruiu Iulian, cu un repertoriu de cântece religioase.

Simpozionul a cuprins și lansări de carte: Dr. Ivo Gheorghiev şi Drd. Filipov Gheorghiev, Cuvioasa Teofana Basarab – Sfânta Țarină; Prof. univ. dr. Dumitru Jompan, „Izvorașul” – Colinde și Cântece de Stea; Prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, Conf. univ. dr. Tudor Rățoi, Cosmin Gherghe, Dicționarul istoric al localităților din județul Mehedinți.

„La demersul ştiinţific au participat cu lucrări alcătuite după toate rigorile academice Ierarhi, preoţi, profesori de teologie, de istorie, oameni de cultură şi cercetători de prestigiu din România.

În încheierea evenimentului, Preasfinţitul Părinte Nicodim a mulţumit organizatorilor şi celor invitaţi, pentru osteneala şi pentru valoarea ştiinţifică înaltă a referatelor susţinute în cadrul acestui Simpozion, exprimându-şi speranţa că acest simpozion va deveni o manifestare de tradiţie între alte evenimente culturale, liturgice şi administrative ale Episcopiei noastre”, au mai precizat reprezentanții Episcopiei.

Politica