Ziua europeană a justiției civile a fost marcată, vineri, la Curtea de Apel Craiova. Cu emoție și entuziasm, elevii din mai multe școli, dar și studenții Facultății de Drept de la Universitatea din Craiova, au intrat în sălile de judecată de drept civil și drept penal și au văzut unde și cum se desfășoare procesele.
La întrebările curioase ale studenților a răspuns unul dintre judecătorii Curții de Apel din Bănie. Acesta le-a explicat că, pentru a deveni magistrat, procuror sau judecător, trebuie să te dedici acestei meserii și să o practici cu plăcere.
„Evenimentul de astăzi are ca reacțiune principală reamintirea faptului că justiția este un serviciu pentru cetățeni și cel mai important este că le dă dreptul de a-și rezolva disputele private și de a-și arăta drepturile recunoscute de Comisia Europeană a Drepturilor Omului. Dreptul de acces la justiție. Pentru ca viitorii magistrați sau judecători să practice meseria asta, care e o meserie frumoasă, trebuie să se dedice și să îi placă. Pe studenți, astăzi, i-am simțit foarte interesați de eveniment, au participat activ. Au fost curioși de a afla cât mai multe lucruri despre organizarea sistemului judiciar, despre rolul judecătorului, procurorului, grefierului. A fost o discuție benefică pentru ambele părți”, a declarat judecătorul și purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Craiova, Ionel Grigoriu.
Printre studenții de la Drept am găsit-o pe Roxana, o studentă în vârstă de 22 de ani care acum vrea să urmeze profesia de magistrat pe partea civilă. Roxana învață acum pentru un examen greu care îi va ajuta în profesia pe care și-a ales-o.
„Vreau să devin magistrat pentru că mă consider o fire calmă și meticuloasă și în același timp cred că sunt o persoană foarte cinstită care iubește să spună adevărul și să facă ce trebuie. Studiind cursurile facultății de Drept din Craiova mi-am dat seama că îmi place foarte mult ceea ce studiem și asta este ceea ce îmi doresc să fac. Am studiat și dreptul civil și dreptul penal și mi-am dat seama că mi place să învăț lucrurile acestea”, ne-a declarat Roxana, studentă a Facultății de Drept din Craiova.
Marcarea acestei zile îşi propune să aducă justiţia mai aproape de cetăţeni, să îi informeze pe aceştia cu privire la drepturile lor şi să promoveze activitatea Consiliului Europei şi a Comisiei Europene în domeniul justiţiei, prin simularea procedurilor şi a sesiunilor de informare.
Ziua europeană a justiţiei civile este sărbătorită, începând cu anul 2003, la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, şi este dedicată atât cetăţenilor, cât şi studenţilor şi persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul justiţiei.