Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a afirmat că suferinţa unor copii este şi din cauza părinţilor și a stilului lor de viață necredincios.
Unii „fac nunţi în post”, ceea ce reprezintă un blestem, un păcat, spune Teodosie, iar alţii se duc duminica la târg, în loc să meargă la biserică şi „încalcă un legământ pe care l-au făcut cu Dumnezeu”.
ÎPS Teodosie a fost întrebat de o ascultătoare, într-o emisiune la Radio Dobrogea, despre faptul că este prietenă cu o familie care are un băieţel bolnav, iar părinţii acestuia, care sunt credincioşi, încearcă să înţeleagă de ce Dumnezeu îngăduie suferinţa unor copii nevinovaţi şi cum ar putea să îi sfătuiască, relatează News.ro.
„Păi suferinţa este şi din cauza părinţilor dacă sunt nevinovaţi copiii. Şi aceasta chiar spune Sfânta Scriptură: „părinţii consumă aguridă şi copiilor li se strepezesc dinţii”.
Încă din Vechiul Testament este această expresie. Părinţii, de multe ori… iată şi vă dau un exemplu, unii fac nunţi în post. Păi acela e un blestem, un păcat. Şi câte alte astfel de lucruri.
Sau în loc să meargă la biserică duminica se duc la târg şi atâtea păcate grele fără să gândească la copii.
Şi nu îi duc pe copii la biserică, nu se duc nici ei la biserică şi sigur calcă un legământ pe care l-au făcut cu Dumnezeu”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.
Creştinii să se poarte cu bună-cuviinţă şi să nu îi judece şi bârfească pe preoţi şi ierarhi
Tot la Radio Dobrogea, Teodosie a declarat că cei care îi vorbesc de rău pe preoţi şi pe ierarhi se încarcă cu mari păcate, deoarece ei sunt aleşii lui Dumnezeu, chiar dacă au anumite slăbiciuni sau defecte.
El a precizat că toţi creştinii trebuie să se poate cu multă bună-cuviinţă şi să nu îi judece pe preoţi.
”A îi vorbi de rău pe preoţi şi ierarhii însemnează a te încărca cu mari păcate. Ei sunt aleşii lui Dumnezeu. Indiferent dacă au anumite slăbiciuni, defecte, dar ei nu şi-au cinstea aceasta singuri, ci sunt aleşii lui Dumnezeu.
Când vorbeşti de rău pe cei pe care Dumnezeu i-a ales să-i fie slujitorii săi păcatul este cu mult mai mare decât a vorbi de rău un om obişnuit.
Aşadar trebuie să fie atenţi toţi creştinii să se poarte cu multă bună-cuviinţă, fără să judece şi fără să bârfească pe preoţi şi ierarhi.
Sfântul Ioan Gură de Aur are un cuvânt foarte categoric: «de vei vedea pe preot că este într-o patimă, acoperă-l cu haina ta», sugerând să nu cumva să vorbeşti de patima unui slujitor al lui Dumnezeu”, a afirmat ÎPS Teodosie.
El a precizat că preoţi sunt judecaţi mai aspru în faţa lui Dumnezeu decât creştinii de rând.
”Fiecare are judecată şi înaintea lui Dumnezeu ei sunt judecaţi mai aspru decât creştinii de rând, dar judecată este a lui Dumnezeu, nu a oamenilor”, a mai afirmat Arhiepiscopul Tomisului.