luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Benzina, motorina și gazele se vor scumpi după modificările aduse Codului fiscal în Camera Deputaților

Benzina, motorina și gazele se vor scumpi după modificările aduse Codului fiscal în Camera Deputaților, spune Asociația Energia Inteligentă.

Mai exact, Camera Deputaților a aprobat o modificare prin care toate companiile de petrol, gaze și carburanți din România vor plăti anul viitor un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri, scrie hotnews.ro.

Până acum, doar companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro plăteau acest impozit, scrie hotnews.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Impactul asupra companiilor și consumatorilor

Asociația Energia Inteligentă arată că firmele din acest sector vor crește prețurile pentru a nu intra în faliment, deoarece pe această piață se lucrează de regulă cu cifre de afaceri mari și profit mic.

  • „Aceste măsuri vor lovi în fapt tocmai în consumatori. Este adevărat, consumatorii vor simți efectul acestor modificări legislative la mult timp după ce votanții acestei legi, fluturând beneficiile legii, vor fi realeși în viitorul Parlament al României.
  • Cea mai mare parte a companiilor de petrol, gaze și carburanți – furnizori, retaileri, distribuitori, transportatori – au cifră de afaceri foarte mare și marjă de profit foarte mică.
  • În fapt, supraimpozitul introdus de modificările din Camera Deputaților este mai mare decât profitul pe care unii dintre aceștia îl obțin. În această situație unii furnizori / retaileri sunt în situația în care trebuie să achite la stat un impozit (sumă a tuturor tipurilor de impozite) mai mare decât câștigul lor. Adică ar da faliment.
  • Alternativa este majorarea prețului la combustibili și gaze naturale. Iar cel mai probabil inițiativa populistă a deputaților va avea ca efect prețuri mai mari la gaze, benzină și motorină”, arată analiza.

Reprezentanții asociației amintesc că această inițiativă a fost respinsă de Senat, de Guvern și de Consiliul Economic și Social.

Inițiatorii legii vorbesc de practici anticoncurențiale și discriminare între jucătorii din piață

Inițiatorii acestei modificări legislative, un deputat de la PSD și doi de la minorități, susțin că pragul de 50 de milioane de euro prevăzut până acum în legislație crea discriminare în piață între jucătorii mari din acest domeniu și cei mici sau nou intrați pe piață.

Tot ei arată, în expunerea de motive, că jucătorii cu afaceri de peste 50 de milioane de euro își împart businessul în mai multe firme mai mici pentru a evita plata acestei taxe, ceea ce este legal, însă aduce prejudicii bugetului de stat.

”Prin măsurile propuse se urmărește crearea unui cadru unitar echilibrat pentru toți jucătorii de pe piața de petrol și gaze ce activează pe piața românească, printr-un comportament fiscal care să se dezvolte într-un mediu concurențial real și care să nu permită existența unor standarde duble între aceiași jucători ce activează pe aceeași piață”, spun inițiatorii.

Politica