În ultimele zile liste de candidaţi la alegerile parlamentare ale tuturor partidelor, din mai multe judeţe, au fost contestate în instanţe. În mod majoritar, instanţele au decis că înregistrările Birourilor Electorale ale acestor liste au fost făcute în mod legal, iar în Bistriţa Năsăud instanţa a decis ca listele AUR să fie acceptate, după ce BEJ Bistriţa Năsăud le respinsese.
În Râmnicu Vâlcea, luni 21 octombrie, judecătorii de la Tribunalul Vâlcea au judecat 3 contestaţii depuse împotriva listelor AUR şi au decis după deliberare scurtă să respingă aceste contestaţii, aşa cum au respins şi contestaţiile împotriva listelor depuse de PNL şi PSD.
Am încercat să aflăm de la unul din contestatari, lider AUR al organizaţiei din oraşul Băbeni, de ce a contestat aceste liste.
Gheorghe Roibu a contestat în instanţă două decizii ale Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană Vâlcea. Cele două decizii erau acceptarea listelor de candidaţi ale AUR pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor.
„Nu am nimic nici cu George Simion căruia îi voi face campanie electorală în continuare şi nici nu am contestat numele celor de pe liste (pe unii nici nu-i cunosc şi nu ştiu de unde au fost aduşi, le-am aflat numele din presă), ci procedura prin care au fost alcătuite aceste liste şi care este şi neleagală şi imorală”, spune domnul Roibu care susţine că a alcătuit la Băbeni o organizaţie AUR de aproape o mie de membri.
„Doream să candidez la aceste alegeri parlamentare şi eu şi alţi colegi din judeţ. Ne-am exprimat această intenţie, am fost duşi să facem şi poze pentru afişe şi banere, ni s-a spus că va avea loc o şedinţă, o conferinţă a organizaţiei în care toţi cei ce vrem să candidăm să fim aleşi de colegii noştrii. Această şedinţă nu a mai avut loc. Nu ştiu exact cine a stabilit listele, cine le-a dus la Bucureşti, cum a decis conducerea centrală cine să fie pe aceste liste şi pe ce loc. Totul s-a făcut nedemocratic şi pe ascuns, această procedură am contestat-o eu. Efectiv m-a durut să văd că cei din PSD şi PNL sunt mai democraţi şi mai legali decât noi, la ei măcar au fost organizate alegeri interne”, declară Gheorghe Roibu cel ce a condus campania din Băbeni în urma căreia AUR a reuşit să obţină trei mandate de consilier orăşenesc.
Nu am putut lua un punct de vedere al conducerii AUR din Vâlcea, dar vom prezenta documentul depus în instanţă de AUR, semnat de Silviu Titus Păunescu- secretar general al partidului, document din care rezultă că în jude’ul Vâlcea AUR nici nu are filială judeţeană constituită, deci nici organe de conducere ale filialei, prin urmare listele de candidaţi au fost semnate şi alcătuite de conducerea centrală, exact ca la alegerile locale. Activitatea partidului la Vâlcea este coordonată prin delegarea atribuţiilor de unii membrii, susţine secretarul general până la constituirea statutară a filialei. Pe surse am aflat că de fapt acesta este procedeul în toată ţara la AUR, acest interimat permanent la conducerea organizaţiilor dând putere absolută şi drept de decizie conducerii centrale bicefale a AUR.
Instanţa a acceptat documentele şi justificările conducerii naţionale şi a decis că BECJ Vâlcea a procedat legal înscriind listele în competiţia electorală.
În mod evident se pune însă problema dacă legislaţia nu ar trebui modificată, cea privitoare la organizarea partidelor şi la alegeri prin impunerea partidelor să aibă filiale legal constituite în circumscripţiile în care doresc să depună candidaţi din partea lor. AUR este singurul partid parlamentar din istoria modernă a României (cea de după Revoluţia din 1989). Nici un cetăţean nu poate crede că democraţia înseamnă punerea întregii puteri decizionale şi politice din o organizaţie politică într-o singură mână. Până şi fostul partid comunist avea organizaţii locale constituite peste tot în ţară în care se organizau periodic alegeri, fie ele şi formale, dar existau.