Casa Olănescu din Râmnicu Vâlcea va fi restaurată cu fonduri europene pentru a o introduce în circuitul turistic.
Vineri, 18 octombrie, 2024,, în cadrul ultimei şedinţe a actualului legislativ al municipiului, au fost aprobate devizul general şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie la acest monument istoric de interes local. Valoarea proiectului se ridică la peste 18,6 milioane de lei (cu TVA) şi urmează să fie depus, pentru a obţine finanţare în cadrul Programului Regional Sud-Vest Oltenia.
În prezent, Casa Olănescu, situată chiar în centrul oraşului, în curtea Seminarului Teologic, se află într-o stare avansată de degradare. Nu mai are acoperiş, iar zidurile riscă să se prăbuşească, în orice moment, situaţie constată şi de un expert, care a verificat imobilul şi a recomandat autorităţilor locale să intervină de urgenţă, dacă se vrea salvarea lui.
Parte a ansamblului fostului Schit Inăteşti, alături de Biserica Buna Vestire, Casa Olănescu datează din secolul al XVIII-lea şi a fost, pe rând, stăreţie, casă boierească, sediu al comandamentului sovietic (1944 – 1948), iar mai apoi, în perioada comunistă, a fost gospodărie agricolă, dispensar medical şi muzeu de artă medievală.
În 1955, imobilul a fost preluat de Ministerul Educaţiei, iar, în 2007, a trecut în proprietatea administraţiei locale.
Anul trecut, Arhiepiscopia Râmnicului a solicitat municipalităţii întregul Ansamblu Inăteşti, astfel că Primăria Râmnicu Vâlcea a propus dezmembrarea în două loturi a imobilului, în care funcţionează Seminarul Teologic, pentru a putea să îl redea vechiului aşezământ monahal, însă Ministerul Educaţiei a respins această cerere, motivând că, atât conacul, cât şi biserica sunt inventariate în domeniul public al municipiului ca parte a unităţii de învăţământ.