Piața Centrală din Craiova rămâne principala alegere pentru foarte mulți dintre craioveni, indiferent de vârstă. Mai ales acum, fiind și perioada când sezonul rece bate la ușă și toamna începe să se transforme în iarnă. Gospodinele se îngrămădesc să facă murături, zacustă și fel de fel de preparate pe care le vor băga la cămară.
La mare căutare este, în primul rând, varza. Femeile o caută pe cea mai frumoasă, cea care are cotorul cel mai moale pentru a pune-o la murat și a avea timp să se acrească până la Crăciun când vor prepara sarmale. Fiartă sau mâncată crudă cu ulei, varza acră rămâne un deliciu. Aceasta costă 3 lei per kilogram.
Alte legume, numai bune de băgat la borcan, au prețul puțin mai piperat. De pildă, un kilogram de gogonele costă 5 lei, iar unul de castraveți 6 lei. La capitolul ardei, craiovenii au extrem de multe posibilități. Ardeiul semi-iute se găsește undeva la 15 lei un kilogram, cel iute la 10 lei, ardeiul capia la 3 lei, ardeiul gras la 8 lei și gogoșarii la 7 lei: „Avem toate prețurile: 12, 15, 9 lei, în funcție de cum arată”.
Vânzătorii de conopidă se bat în prețuri. Cea mai ieftină este 5 lei, iar cea mai scumpă 10 lei. Cine vrea un preț de mijloc trebuie să scoată din buzunar între 6 sau 8 lei. Pentru un kilogram de morcovi gospodinele trebuie să știe că trebuie să scoată din buzunar cam 5 lei. O legătură mică de hrean este 2 lei. Ceapa roșie costă 6 lei per kilogram, iar cea albă 3 lei per kilogram. Una dintre cele mai accesibile legume din piață sunt vinetele, care se vând cu 2 lei sau 2,5 lei kilogramul. Cele mai scumpe produse din piață sunt: usturoiul (20 de lei), pastârnacul (12 lei), sfecla (8 lei). La murături merg numai bine și câteva fire de mărar uscat care costă în jur de 3 lei legătura.
Scump sau nu, craiovencele trebuie să știe că în piață se vând și murături gata făcute. Unele chiar făcute pe loc. Pentru un borcan de 5 kg, doamnele trebuie să scoată din buzunar 50 de lei, iar pentru unul mai măricel, 100 de lei: „Băgai de toate în borcan. Din ăsta al mare mănânci un an”.
La marginea tarabelor pline de legume se află bunicuțele tăcute, cu marfă puțină, dar prețioasă. Două-trei legături de ceapă, câteva fire de pătrunjel sau țelină, toate cultivate în grădinile lor modeste. Într-un colț al pieței, aceste femei vând nu numai legume, ci și o parte din sufletul lor: „Ia mamaie de la mine, 5 lei grămăjoara de dovlecei, am și pătrunjel, țelină dacă vrei… Vin tocmai din Olt, cu autobuzu. Pensia e mică rău, am rămas și văduvă. Am o fată dar s-a măritat departe, ajunge rar pe la mine. Aproape zilnic mă găsești aici. Dacă mă scol dimineața bine, vin. Am probleme cu tensiunea și picioarele mă dor rău”.