Astenia de toamnă reprezintă o formă de depresie specifică sezonului rece, care debutează toamna și se ameliorează odată cu sosirea primăverii.
Oboseala continuă, somnolența, indispoziția și tristețea sunt câteva manifestări ale asteniei de toamnă.
Astenia nu dispare ușor și afectează psihicul, de aceea trebuie luate măsuri.
Cum ne afecteaza astenia de toamnă
În condiții de stres și oboseală, astenia de toamnă se poate instala aproape fără să știm și se manifestă uneori prin stări frecvente de somnolență, senzația de organism slăbit, migrene și răceală.
Nevroza astenică, o afecțiune frecventă
Neurastenia, o afecțiune psihică numită și nevroză astenică, apare cu o senzație de surmenaj fizic și psihic, însoțită și de alte tulburări psihologice cum ar fi tristețea, hiperexcitabilitatea emotivă, insomniile și stările nevrotice.
Apariția acestei afecțiuni este foarte frecventă și este posibilă aproape de la orice vârstă, de la copii și până la vârstnici, notează edumedical.ro
În plus, revenirea din vacanță și reluarea sarcinilor de zi cu zi la serviciu sau acasă, pot contribui la instaurarea nevrozelor.
Părinții care trebuie să-și pregătească și copii de începerea școlii, la fel, pot fi mai afectați, explică psihologii.
Cum putem combate astenia de toamnă
O alimentație bogată în vitamine și proteine ne poate ajuta să combatem disconfortul dat aceste stări.
De asemenea, un ritm de viață echilibrat, cu sport, activități recreative și respectarea orelor de somn contribuie la redarea stării de bine, atât din punct de vedere fizic cât și psihic.