duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

„Fiecare stop cardio-respirator resuscitat reușit aduce sentimentul de bucurie”. 16 octombrie – Ziua Europeană a Resuscitării

Anual, la 16 octombrie, Europa marchează Ziua Resuscitării, cu scopul de creștere a conștientizării cu privire la importanța acordării primului ajutor în situații de urgență. Cu această ocazie, paramedicii SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ,,Drobeta” al judeţului Mehedinţi au vrut să împărtășească din experiențele lor.

„Sentimentele care te încearcă după resuscitarea unei vieți sunt copleșitoare, un amestec de recunoștință și triumf…împlinirea că ai reușit să faci diferența.

În luna septembrie a acestui an, paramedicii SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Drobeta” al judeţului Mehedinţi au acordat primul ajutor și au salvat cu succes viața unei persoane, datorită manevrelor de resuscitare aplicate cu precizie și promptitudine. Aceștia au acționat rapid, coordonat și eficient, dând dovadă de competență și profesionalism, așa cum o fac de fiecare dată când oferă suport celor aflați în nevoie”, spun reprezentanții Inspectoratului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Plutonier Andriuc Cosmin povestește că, pe 23 septembrie, echipajele au fost solicitate să intervină pentru salvarea unei persoane inconștiente: „Sosiți la locul intervenției, am sesizat că persoana se afla în stop cardio-respirator. S-au început manevrele de resuscitare. În urma montării electrozilor de defibrilare, aparatul a cerut analiza și la indicația acestuia am administrat un șoc electric. După o perioadă de timp, pacienta și-a recăpătat funcțiile vitale. Ulterior, doamna a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe Drobeta Turnu Severin, stopul cardio-respirator fiind declarat resuscitat reușit. Nu pot explica sentimentul pe care l-am avut când am observat faptul că pacientul și-a recăpătat funcțiile vitale. Fiecare stop cardio-respirator resuscitat reușit nu îmi aduce altceva decât sentimentul de bucurie. Pentru mine asta înseamnă să fii salvator”.

Cu fiecare intervenție, echipajele SMURD demonstrează că sunt un pilon esențial în comunitatea noastră, iar aceste momente subliniază importanța pregătirii și dedicării lor, menționează reprezentanții ISU Drobeta care au ținut să felicite echipajul de intervenție: plutonier Andriuc Cosmin, plutonier adjutant Vladu Darius și sergent major Oprițescu Andrei!

„În Europa, anual, peste 350.000 de oameni suferă un stop cardio-respirator în afara spitalelor, deci fără a putea beneficia de asistență medicală imediată, și numai una din șase victime primește ajutor de urgență din partea semenilor.

O intervenție corectă și în timp util ar putea dubla sau chiar tripla rata de supraviețuire, astfel că ar putea fi salvate anual circa 100.000 de vieți”, au mai transmis reprezentanții ISU Mehedinți.

Politica