Deșertul Sahara a fost inundat pentru prima dată în ultima jumătate de secol. Două zile de precipitații în septembrie au depășit mediile anuale în mai multe zone din sud-estul Marocului și au provocat un potop, au declarat oficialii agenției de meteorologie a țării.
Datele preliminare ale satelitului NASA au arătat că în unele părți ale regiunii au căzut aproape 20 de centimetri de ploaie, scrie digi24.ro
„Au trecut între 30 și 50 de ani de când nu a mai plouat atât de mult într-un interval de timp atât de scurt”, a declarat Houssine Youabeb de la agenția de meteorologie din Maroc pentru AP săptămâna trecută.
Errachidia, un oraș deșertic din sud-estul Marocului, a înregistrat aproape 5 centimetri de precipitații, majoritatea în doar două zile.
Această cantitate este de peste patru ori mai mare decât precipitațiile normale pentru întreaga lună septembrie și echivalează cu mai mult de o jumătate de an pentru această zonă.
Unele dintre cele mai dramatice imagini sunt din orașul deșertic Merzouga, unde ploaia rară a sculptat noi lacuri în dunele de nisip. Reflexiile palmierilor din oraș strălucesc acum pe întinderea unei noi lagune, încadrată de dune de nisip abrupte.
În două zile a plouat cât în șase luni
În Sahara plouă, dar de obicei doar câțiva centimetri pe an și rareori la sfârșitul verii. Cu toate acestea, timp de două zile în septembrie, au căzut ploi intense, în unele părți ale deșertului din sud-estul Marocului, încât lacuri care în mod normal sunt uscate, cum ar fi cel din Parcul Național Iriqui, cel mai mare parc național din Maroc, au fost umplute.
Imaginile prin satelit ale NASA din regiune, care folosesc culori false pentru a evidenția mai bine apele de inundație, arată lacuri nou formate în zone din Sahara de nord-vest.
În timp ce o mare parte a ploii a căzut în zonele izolate slab populate, o parte a căzut în orașele și satele din Maroc, provocând inundații mortale luna trecută, care au ucis mai mult de o duzină de persoane.
Conform unor cercetări recente, în Sahara ar putea avea loc în viitor mai multe precipitații extreme, deoarece poluarea cu combustibili fosili continuă să încălzească planeta și să perturbe ciclul apei.