Toamna se numără bobocii, în Bănie. Această expresie reflectă perfect anotimpul în care ne aflăm, nu numai în natură, ci și în viața oamenilor care muncesc din greu pentru a-și culege roadele. În Piața Centrală din Craiova, atmosfera de toamnă aduce laolaltă agricultori și meșteșugari care își expun produsele, fiecare având propria poveste de muncă, sacrificii și succes.
Acest anotimp nu înseamnă numai haine mai groase și plăcinte delicioase. Aceasta este perioada în care fermierii de la țară își culeg recoltele, pregătesc murături, gemuri, dulcețuri și zacuscă, și vin cu ele în fața craiovenilor pentru a împărtăși și cu ei gustul copilăriei. Căci munca poate fi apreciată maxim doar la finalul ei, și ce bucurie există dacă nu o poți împărtăși și cu ceilalți.
Toamna este un moment special pentru agricultori, iar la Piața Centrală din Craiova, poveștile lor au prins viață. De la dulceața din trandafiri a Stelei Florescu, care subliniază cât de importante sunt produsele naturale, până la vinurile lui Liviu din Vrancea. Emil din Băbeni ne-a povestit despre mierea sa bio, iar Alexandra din Piatra Neamț ne-a demonstrat cum reușește să aibă o recoltă bună, chiar și după o vară călduroasă.
Stela Florescu, o antreprenoare pasionată din Olt, ne-a povestit despre plantația sa de trandafiri, unde produce dulceață 100% naturală. „Familia noastră prepară produse din trandafiri de dulceață, de pe plantația proprie. „Căsuța trandafirilor” se numește plantația. Producem anual numai din producția noastră din Olt. Toate produsele sunt naturale, fără aditivi și coloranți. Seceta ne-a afectat foarte tare. Noi udăm în perioada de secetă. Udăm mult dar plantele au intrat într-un șoc termic și producția a fost redusă, anul acesta. Cu toate acestea, prețul nu s-a scumpit. Le-am păstrat așa cum sunt. Atât cât reușim, păstrăm prețurile. Am redus puțin la energie pentru că folosim energia verde și atunci am redus costurile. Compensează cumva. Este o afacere de familia, numai eu și soțul ne ocupăm atât de partea de agricultură, și de producție, și de vânzare, și de marketing. În perioada de vară e destul de greu. Adică vreo 6 luni pe an dormim cam 3-4 ore pe noapte. În 2016 am înființat plantația”, ne-a spus Stela Florescu.
Liviu din Vrancea și-a împărtășit cu noi pasiunea pentru vinuri, o meserie moștenită din tată în fiu, căci de afacere se ocupă toată familia, de la cel mai mic, la cel mai mare. „Am venit cu merlot și căpșunică. Folosim teasc hidraulic pentru a face cel mai bun must. Este o afacere de familie pentru care muncim toți foarte mult. Trei luni de zile n-a plouat deloc la noi și, astfel, seceta ne-a afectat extrem de mult. Cantitatea de struguri pe care am obținut-o de pe plantație este mai puțin de jumătate, față de acum un an. Anul trecut erau 14 tone la hectar, anul acesta abia 6 tone la hectar. Am venit în fața oamenilor cu vin și must. Cu toate că a fost secetă, prețul am hotărât să rămână neschimbat”, ne-a povestit Liviu, venit tocmai de la Vrancea.
Emil din Băbeni, Vâlcea, a adus o varietate de 8 sortimente de miere, totul bio, după cum spune el. Mierea sa vine tocmai de la munte unde nu există nici măcar o influență modernistă. „Am venit cu 8 sortimente de miere. Avem un complex de miere, adică o cremă de miere lichidă care devine cremă. Eu am stupii de albine pe munte. Acolo este mai frig și nu ne influențează nici căldura excesivă, nici stropelile. Totul este bio. Ne-a afectat foarte tare seceta, dar prețul nu l-am schimbat de câțiva ani. Toamna cobor pe Transalpina pentru târg și mai merg și la București”, ne-a spus Emil, de la Băbeni, Vâlcea.
Alexandra a bătut sute de kilometri, tocmai din Piatra Neamț, pentru a le aduce craiovenilor cele mai bune sortimente de pomi fructiferi. „Avem soiuri de măr, de păr, cireș, vișin. Suntem angajați la familia Berzoi de la Piatra Neamț. De acolo venim cu toate produsele. Seceta nu a avut un impact foarte mare. Într-adevăr a fost foarte cald, dar am îngrijit de toate produsele noastre ca să fie totul în ordine”, a conchis Alexandra, de la Piatra Neamț.