marți, octombrie 8, 2024

Ultima ora

Sport

Termocentrala Rovinari se confruntă cu lipsă de personal

Chiar dacă modernizarea grupului 5 de la Termocentrala Rovinari s-a finalizat, nu înseamnă că aceasta va putea opera cu toate cele trei grupuri

Finalizarea modernizării grupului 5 de la Termocentrala Rovinari nu înseamnă că aceasta va putea opera cu toate cele trei grupuri. Laurențiu Ciurel, directorul termocentralei, a explicat în presa locală motivele pentru care acest lucru nu este posibil. Primul motiv se referă la lipsa de personal. Termocentrala nu dispune de suficienți angajați care să asigure funcționarea simultană a celor trei grupuri pe cărbune pentru o perioadă mai lungă. A doua problemă este legată de stocul de cărbune, care s-ar epuiza rapid dacă termocentrala ar funcționa la capacitate maximă, cu toate cele trei grupuri, conform Pandurul.

Ar presupune un consum de 25 – 28 de mii de tone pe zi, având în vedere calitatea foarte proastă a cărbunelui care vine. Nu cred că avem cum să păstrăm un ritm mai mult de 2-3 zile cu această cantitate, se golesc depozitele imediat”, a spus Laurențiu Ciurel.

De asemenea, cererea de energie nu ar fi prea mare în această perioadă, dar sezonul rece se apropie rapid. Astfel, este foarte probabil ca grupul 5 modernizat să funcționeze cu prioritate în fața celorlalte grupuri de care dispune Complexul Energetic Oltenia. Aceasta ar putea asigura o capacitate mai bună de furnizare a energiei în condițiile în care nevoile de consum ar putea crește odată cu venirea iernii. Prioritizarea grupului 5 va permite, de asemenea, o utilizare mai eficientă a resurselor disponibile în cadrul termocentralei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Grupul energetic numărul 5 Rovinari, parte a Complexului Energetic Oltenia, este pregătit să fie pus în funcțiune și să fie conectat la Sistemul Energetic Național. Costul acestui proiect depășește 100 de milioane de euro, a anunțat duminică pe Facebook ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„La aproape zece ani de când a intrat în proces de retehnologizare, grupul energetic numărul 5 Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, este gata să fie pus în funcţiune şi conectat la Sistemul Energetic Naţional. 330MW producţie în bandă, pe bază de cărbune pentru energia României, care trebuie să fie sigură, accesibilă şi competitivă, şi verde – în această ordine. Acest proiect a costat peste 100 de milioane de euro şi a necesitat un efort uman greu de cuantificat. Vorbim, probabil, despre una dintre cele mai complexe lucrări efectuate în infrastructura sistemului energetic din România.

S-au efectuat toate lucrările necesare pentru conformare la cerinţele de mediu (conform celor mai stricte standarde la nivel european): instalaţie de desprăfuire electrostatică, instalaţie de desulfurare a gazelor de ardere, instalaţii de evacuare în sistem slam dens, instalaţie de denoxare a gazelor de ardere. Lucrările de reabilitare şi modernizare au fost realizate de către firme terţe şi personal propriu, sub coordonarea specialistilor din cadrul S.E.Rovinari. Prin lucrările realizate, la acest grup se preconizează costuri de funcţionare comparabile cu cele ale grupurilor pe gaze”, a precizat Burduja.

Potrivit oficialului, în ultimele zile au fost realizate testele şi verificările necesare reconectării grupului energetic la SEN, iar momentul intrării efective a acestuia în exploatare este foarte aproape.

Politica