Folosirea cuvântului „zău” reprezintă un păcat, spune Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie. El susţine că cei care folosesc această interjecție îl „iau pe Dumnezeu martor în lucrurile mărunte”.
„Da, chiar este păcat, pentru că îl iei pe Dumnezeu martor în lucrurile mărunte”, a susținut Teodosie, la emisiunea radio la care participă săptămânal, citat de News.ro.
Potrivit dicţionarelor, zău” este o interjecţie care întăreşte o afirmaţie sau o negaţie şi care are semnificaţia: „pe legea mea”, „jur că”, „într-adevăr” sau „fără îndoială”. Lingviştii spun că această interjecţie provine de la latinescul „deus”.
De asemenea, Teodosie a vorbit și despre „deochi” și ce trebuie să facă cei care vor să se ferească de acesta.
„De deochi ne ferim rugându-ne necontenit. Sunt oameni care se împuţinează de la deochi, le este rău şi atunci trebuie să avem rugăciunea continuă să se roage pentru cel deocheat preotul mai ales, la nevoie şi cei apropiaţi. Să ne ferim de deochi purtându-ne mereu cu mintea şi inima la Dumnezeu”, a afirmat Teodosie, la Radio Dobrogea.
El a explicat că a dat credincioşilor cruciuliţe cu agheasmă care îi feresc de deochi.
„Şi iată, pentru că veni vorba, eu am făcut nişte cruciuliţe care poartă în ele agheasmă cu molitfele Sfântului Vasile. Le-am dat la mulţi şi se deocheau, când mergeau într-o adunare imediat se deocheau, le era rău, trebuia să plece. Cei cărora le-am dat aceste cruciuliţe şi se deocheau nu mai au deochi. De aceea voi înmulţi, nu mai am decât puţine, voi face comandă de alte cruciuliţe. Le-am dat toate în dar, eu le-am plătit, dar m-am bucurat să le dau în dar, că ştiu că le foloseşte acest mare dar, pe de o parte crucea, pe de altă parte este agheasma”, a adăugat înaltul prelat.