sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Expoziția „Oameni și cărți. Tipografii, librării și legătorii craiovene. Începuturi”, deschisă pentru craioveni

Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova a deschis expoziția temporară „Oameni și cărți. Tipografii, librării și legătorii craiovene. Începuturi”, dedicată istoriei renumitelor tipografii și librării care au funcționat în Craiova la începutul secolului XIX. Acestea au jucat un rol esențial în dezvoltarea culturii românești în secolele XIX și XX.

Constantin Lecca a înființat prima tipografie din Craiova, unde s-a tipărit prima revistă de cultură a maselor largi din Oltenia – Mozaicul (1838-1839), dar și lucrări ale intelectualității craiovene, numeroase piese de teatru și manuale școlare.  Tipografia lui Lecca, înființată sub tutela Școlii Centrale din Craiova, a fost amplasată inițial în dependințele din curtea Bisericii Sfântul Ilie și apoi mutată în curtea casei proprii, numită astăzi Casa Brăiloiu-Lecca, ce se află pe strada Constantin Lecca, nr. 29, Craiova, monument de arhitectură impresionant.

Personalitate marcantă a Olteniei, Constantin Leca a realizat picturile Bisericilor Sfântul Ilie (terminată în 1841) și Madona Dudu (1842- 1844 ), ce n-au rezistat timpului, cele două biserici fiind demolate, Sf. Ilie în anul 1890, iar Madona Dudu în anul  1913 , fără ca cineva să facă vreo copie fotografică a picturilor. Iosif Samitca a fost proprietar de legătorie de cărți, tipografie, librărie și editură, context în care, firma familiei Samitca a obținut în anul 1900, la Expoziția Universală din Paris, două medalii de argint, dintre care una pentru produsele editoriale didactice, cea mai mare dinstincție care s-a acordat unei instituții particulare la noi în țară pentru produse de profil.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Constantin Leca a fost primul care a înființat o tipografie la Craiova. El provine dintr-o familie de meseriași din zona Brașovului. A ajuns la Craiova ca profesor de caligrafie și desen, în urma reorganizării învățământului românesc după regulamentele organice, în 1833. El va fi 15 ani profesor la Școala Centrală, iar aceasta înființează prima tipografie, aflată în curtea bisericii „Sf. llie”. De acolo, o va muta în casele proprii. Acesta a fost o personalitate complexă, fiind profesor, pictor, tipograf, traducător. Biserica „Sf Ilie” și „Madona Dudu”, în primă fază, au fost pictate de Constantin Leca, dar fiind demolate, picturile nu s-au mai salvat. Piesele care au format tipografia au fost cumpărate de o asociere, George Albeanu, Iosif Legătoru și Iancu Moris. Iosif Legătoru a fost un evreu venit la Craiova care, la rândul său, avea ca profesie principală legătoria de cărți. Aceste tipografii, librării, legătorii se concentrează în zona centrală. Expoziția va fi deschisă până în februarie 2025”, a declarat Irina Vlad, muzeograf Muzeul Olteniei.

Discursul expozițional va îmbina într-o simbioză perfectă personalitățile lui Constantin Leca, Iosif Samitca, Ralian Samitca, istoria celebrelor tipografii și librării craiovene pe care le-au deținut, cu locuri și evenimente semnificative pentru comunitate, devenite repere istorice locale, ce devin esențiale pentru păstrarea patrimoniului cultural-istoric local și pentru transmiterea cunoștințelor și poveștilor generațiilor viitoare.

Expoziția va fi deschisă până în februarie 2025.

Politica