S-a încheiat cea de-a XI-a ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene”, luni, 30 septembrie, eveniment dedicat celebrării operei și spiritului lui Constantin Brâncuși. Desfășurat pe parcursul întregii luni septembrie, simpozionul a avut ca protagoniști doi sculptori de renume internațional: Ioana Fluerașu din România și Ihor Tkachivskyi din Ucraina.
Tema ediției din acest an, ”Infinitul brâncușian”, a oferit artiștilor ocazia să exploreze în profunzime elementele esențiale ale operei lui Brâncuși, realizând două lucrări impresionante în marmură de mari dimensiuni. Ioana Fluerașu a prezentat creația sa intitulată ”Miez”, iar Ihor Tkachivskyi a expus lucrarea ”New Energy”. Ambele sculpturi au fost lucrate cu o atenție deosebită la detalii și simbolistică, în ton cu esența stilului brâncușian.
„Am muncit foarte mult la aceste lucrări. Am fost o echipă foarte bună. Este interesant să lucrezi într-o tabără de sculptură și să ai un timp liber să termini lucrarea. Presiunea a fost mare dar ne-am încadrat cu succes. Sper ca publicul să se bucure de creațiile noastre. Aș vrea să-i mulțumesc doamnei director de la Palatul Copiilor pentru că a fost alături de mine, m-a înțeles și m-a sprijinit pentru că este important ca un artist să aibă timp de lucru. Eu sunt și angajată și a fost necesar să am timp să lucrez”, a spus sculptorul Ioana Fluerașu.
Finalizarea acestor opere de artă nu a fost o misiune ușoară, a precizat și managerul Muzeului de Artă din Craiova, Emilian Ștefârță. Acesta a subliniat că urmează provocări legate de montarea și amplasarea lucrărilor, având în vedere dimensiunile și complexitatea lor.
„Este remarcabil faptul că artiștii au reușit să termine lucrările. Experiența ne-a spus că au fost situații când anumiți artiști n-au reușit să termine proiectele. Problema actuală este cum și unde vor fi plasate. Cum, în sensul că vor fi probleme legate de asamblarea lucrărilor la fața locului și am considerat ca artiștii să poată să ia parte la montarea lor pentru că știu mai bine cum se comportă materialul. Toamna aceasta se încheie cu o recoltă bogată”, a spus managerul Muzeului de Artă din Craiova, Emilian Ștefârță.