Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a afirmat că sâmbăta nu ar trebui făcute cununii religioase şi consideră că acest lucru este o mare greşeală. El a menţionat că cei care fac cununie sâmbăta „rămân mereu sub un blestem”. El a precizat că nu există o hotărâre a Sfântului Sinod în acest sens şi nu se poate opune, informează News.ro.
Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat într-o emisiune la Radio Dobrogea de ce pomenirea morţilor nu se face duminica.
”Duminica este ziua Domnului de bucurie şi nu putem să amestecăm plânsul cu bucuria. Şi chiar canoanele sunt categorice şi spun: anatema să fie pe cei ce plâng morţii duminica”, a răspuns ÎPS Teodosie.
El a afirmat că nu este de acord să fie făcute cununii sâmbăta.
„După cum am un ghimpe mare că sâmbăta nu ar trebui să mai facem cununii. Este o mare greşeală. Şi iată au început să facă cununii joia. Cununiile se fac marţea, joia şi duminica. Cei care fac sâmbăta rămân mereu sub un blestem, dar încă nu avem o hotărâre a Sfântului Sinod şi nu pot să mă opun. Le dau canon la toţi să îşi facă canon de pocainţă mereu”, a declarat ÎPS Teodosie.
Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că dacă cineva divorţează fără un motiv întemeiat, adică nu a fost înşelat de soţ, ci ”doar pentru nişte mofturi sau nişte motive mărunte”, atunci acela ”s-a legat cu un păcat mare”.
Înaltul ierarh a mai explicat că atunci când un soţ este părăsit de celălalt care s-a dus ”să trăiască în desfrâu cu o persoană străină”, atunci cel care a făcut păcatul trebuie să aibă multă căinţă.
ÎPS Teodosie a fost întrebat la Radio Dobrogea care este dezlegarea după ce ai divorţat deoarece mulţi preoţi susţin că este suficient să te spovedeşti.
”Sigur, depinde şi de motive. Dacă cineva a dat divorţ nemotivat, că nu a fost înşelat de soţ, doar pentru nişte mofturi sau nişte motive mărunte, de neînţelegere aşa zis, acela s-a legat cu un păcat mare. Rugăciunea spune limpede: ce a unit Dumnezeu omul să nu despartă. Când un soţ îl înşală pe celălalt şi intră într-o legătură de adulter cu altcineva, atunci acela trebuie să se căiască mult. Dacă însă un soţ este părăsit de celălalt, că s-a dus să trăiască în desfrâu cu o persoană străină sigur atunci cel ce a făcut păcatul trebuie să aibă multă căinţă, celălalt poate fi dezlegat cu dezlegarea mare, cu rugăciunea de dezlegare de blestem”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.