Consilierilor locali din Craiova li se propune aprobarea listei proprietarilor și a sumelor individuale aferente, stabilite potrivit rapoartelor de evaluare pentru imobilele proprietate privată, cuprinse în culoarul de expropriere pentru realizarea obiectivului de investiții „Complex sportiv-zona Piaţa Veche -str. Felix Aderca”.
„În conformitate cu prevederile art.8 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes național, județean si local, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.53/2011; Potrivit Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr.380/2024 privind declararea de utilitate publică şi interes local a lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiţii „Complex sportiv – zona Piaţa Veche – str. Felix Aderca”: În temeiul art.129 alin.2 lit.c, art. 139 alin.2, art. 154 alin. 1 şi art. 196 alin. 1 lit.a din Ordonanţa de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare; Art.1. Se aprobă lista proprietarilor şi a sumelor individuale aferente, stabilite potrivit rapoartelor de evaluare pentru imobilele proprietate privată, cuprinse în culoarul de expropriere pentru realizarea obiectivului de investiţii „Complex sportiv -zona Piața Veche -str. Felix Aderea”, prevăzute în anexele nr. 1-17 care fac parte integrantă din prezenta hotáráre”, se specifică în documentația supusă aprobării consilierilor locali din Bănie, care vor putea lua o decizie în cadrul ședinței de joi.
Piața Veche din Craiova urmează să fie transformată într-un fan zone, ce va cuprinde și săli de sport, pentru scrimă și box. Terenul are aproximativ 6.000 de mp. În 2019, valoarea totală estimată a investiției (inclusiv TVA) se ridica la suma de 12.415.847,38 lei, iar durata de implementare a proiectului este 24 luni, din care 8 luni elaborare proiect tehnic.
Sumele necesare plății despăgubirilor în vederea realizării exproprierii, potrivit amplasamentului efectuat, vor fi stabilite prin raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor din România – ANEVAR.
Totodată, pentru estimarea valorii juste de despăgubire în vederea exproprierii pentru lucrări de utilitate publică, se au în vedere Normele metodologice din 19.01.2011, de aplicare a Legii nr.255/2010 (actualizate), privind expropierea pentru cauză de utilitate publică. Astfel, Expertul evaluator specializat în evaluarea proprietăților imobiliare, membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor din România – ANEVAR, care va întocmi raportul de evaluare, este obligat să se raporteze la expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici.
„Camerele notarilor publici vor pune la dispoziția expropriatorului expertizele prevăzute la alin. (1). (3) În aplicarea dispozițiilor art. 11 alin. (9) din lege, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România va pune la dispoziția evaluatorului, la cerere, expertizele întocmite de camerele notarilor publici Astfel, la întocmirea rapoartelor de evaluare s-au avut în vedere anexa A8 din Grila Notarilor Publici valabilă începând cu anul 2024 În cadrul rapoartelor de evaluare, conversia lei/euro a fost făcută la cursul de referință BNR de 4,9740 lei/euro, curs valutar din12.09.2024, data efectivă la care s-au întocmit evaluările”, se mai specifică în documentație.
Consilierilor locali li se transmite faptul că rapoartele de evaluare au fost întocmite în conformitate cu Standardele de evaluare a bunurilor din Romania, ANEVAR ediția 2022, care încorporează Standardele Internaționale de Evaluare ediția 2013, ghiduri metodologice de evaluare, elaborate de către ANEVAR şi a legislației în vigoare şi întruneste toate condițiile de formă şi fond.
Piața Veche datează din secolul al XVI-lea și a cunoscut mai multe denumiri: Târgul Vechi, Elca sau Krasnoff. Ea se află în apropierea parcului Sf. Dumitru, unde sunt concentrate câteva dintre cele mai vechi și mai importante monumente ale orașului – Casa Băniei, Catedrala Mitropolitană, hanurile Puțureanu și Hurez, Madona Dudu, Fântâna Purcarului.