sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Guvernul a stabilit calendarul alegerilor prezidențiale 2024

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc la 24 noiembrie, iar al doilea la 8 decembrie, dacă va fi cazul, a stabilit miercuri Guvernul. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a explicat că organizarea scrutinului prezidenţial este mai costisitoare, întrucât se desfăşoară, de cele mai multe ori, în două tururi.

Acestea sunt primele alegeri care vor avea loc în același an cu cele parlamentare și locale după 2004, iar tot în 2024 s-au ținut alegerile europarlamentare de asemenea, fiind prima dată când toate cele patru tipuri de alegeri se desfășoară în același an.

Guvernul a adoptat trei hotărâri care stabilesc în detaliu calendarul acţiunilor electorale, măsurile tehnice şi cheltuielile pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru preşedintele României, în datele de 24 noiembrie primul tur, respectiv 8 decembrie, al doilea tur de scrutin.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Preşedintele AEP a precizat că în şedinţa de Guvern au fost adoptate ”toate actele normative, cele primare, hotărârile de guvern, atât pentru organizarea alegerilor parlamentare cât şi prezidenţiale”.

”Aceste alegeri nu sunt comasate. Fiecare fel de alegere se desfăşoară după regulile proprii, stabilite prin legile prin care acel tip de alegeri a fost reglementat, au bugete separate, au logistică electorală separată, dar ca o noutate, ele se vor desfăşura, votul, va fi desfăşura timp de trei duminici consecutive, respectiv 24 noiembrie, 1 decembrie şi 8 decembrie”, a arătat Toni Greblă.

Preşedintele AEP a precizat că la alegerile parlamentare, votul în străinătate se desfăşoară sâmbătă şi duminică (..) iar pentru alegerile prezidenţiale, alegerile pentru străinătate se desfăşoară vineri după-amiază, sâmbătă şi duminică, scrie News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a prezentat reperele calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale:

24 septembrie – data limită până la care alegătorii care doresc să voteze în străinătate trebuie să se înregistreze în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul formularului online, aflat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.

5 octombrie – data limită pentru depunerea candidaturilor şi a semnelor electorale la Biroul Electoral Central.  

6 octombrie – termenul pentru stabilirea orarului pentru Campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaţilor la serviciile publice de radio şi televiziune

10 octombrie – data limită până la care se comunică către birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate a candidaturilor şi semnelor electorale, în ordinea în care au fost depuse.

12 octombrie – data limită până la care BEC stabileşte ordinea înscrierii candidaţilor pe buletul de vot 25 octombrie – începerea campaniei electorale

23 noiembrie – ora 7.00 – încheierea campaniei electorale 6 noiembrie – data limită pentru stabilirea sediilor secţiilor de votare din străinătate

22 noiembrie, între orele 12.00-21.00 – prima zi a votării în străinătate

23 noiembrie – a doua zi a votării în străinătate. Votul începe la ora 7.00 şi se încheie la orele 21.00.

24 noiembrie – ziua votării în ţară. Votul începe la ora 7.00 şi se închide la orele 21.00

Pentru al doilea tur de scrutin, calendarul este următorul:

29 noiembrie – aducerea la cunoştinţa opiniei publice a celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin

29 noiembrie – începerea campaniei electorale pentru al doilea tur de scrutin

30 noiembrie – stabilirea orarului pentru campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaţilor la serviciile publice de radio şi televiziune

6 decembrie, ora 12.00 – începerea votării în străinătate

6 decembrie ora 21.00 – încheierea votării în străinătate

7 decembrie, ora 7.00 – încheierea campaniei electorale la nivel naţional

8 decembrie – ziua votării. Votul începe la ora 7.00 şi se încheie la orele 21.00

”Suma totală necesară pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 este estimată la 1,39 miliarde lei”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Politica