sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

În Vâlcea mii de pensionari sunt afectaţi grav de recalcularea pensiilor

Timp de mai multe luni, la începutul anului, lideri PSD şi PNL au trâmbiţat despre noua lege inducând ideea că pensiile vor creşte substanţial.

Acum este foarte posibil ca cele două formaţiuni să deconteze la alegerile din toamnă la greu faptul că au înşelat speranţele multor pensionari.

Judeţul Vâlcea este unul dintre cele în care există mulţi pensionari ce pierd la pensie şi se văd cu veniturile drastic diminuate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acest lucru se datorează faptului că judeţul a avut de-a lungul timpului mulţi salariaţi exact din domeniile în care acum, după recalculare, pensionarii pierd.

Sunt afectați în special cei care au avut stagii de cotizare mai mici deși au lucrat o viață în condiții grele de muncă. Vorbim despre foștii mineri, CFR-iști, petroliști, siderurgiști.

La cei care sunt în condiții de muncă speciale, cum sunt mecanicii de locomotivă, mecanicii ajutori și mecanicii instructori, aceștia pierd. Se elimină indicele de corecție, acel indice de corecție era aplicat punctajului mediu anual și creștea cu 10-20-30%, acel punctaj mediu anual în funcție de anul în care s-a ieșit la pensii și de coeficientul de corecție care era în anul respectiv. Scoțându-l, eliminându-l automat rezultă pensii mai mici după recalculare.
În aceleași condiții au fost taxați și minerii. Cei care au lucrat în subteran erau declarați cu un stagiu de cotizare complet după 20 de ani de muncă. După noua recalculare, ei au fost declarați cu un stagiu de cotizare incomplet, motiv pentru care noua pensie a fost calculată chiar și la jumătate. Iar în Vâlcea foarte mulţi oameni au lucrat în minerit.

Mulţi au lucrat şi  pe Platforma chimică şi pierd acum la grupele de muncă. Exact ca cei din Silvicultură, iar Vâlcea a avut şi un liceu Forestier de tradiţie, mulţi vâlceni au urmat studii superioare de specialitate devenind ingineri silvici, iar din cei 25 de mii de pensionari din silvicultură se află un număr însemnat în judeţul nostru.

Dispare grupa I de muncă, care a fost transformată prin Legea 263 în condiţii speciale de muncă. Practic această Lege 360/2023, legea sistemului public de pensii, care intră în vigoare cu data de 1 septembrie abrogă posibilitatea de încadrare a activităţilor din silvicultură care beneficiau de condiţii speciale, fosta grupă I de muncă, şi sunt afectaţi, în momentul de faţă, peste 25.000 de silvicultori. Procentual se pierde undeva în jur de 25% la calculul pensiei şi se pierde un an la cinci ani lucraţi în condiţii speciale, pentru că prin articolul 168 din legea pensiilor se abrogă un articol din Statutul personalului silvic şi practic silvicultorii, după 1 septembrie, nu vor mai putea să fie încadraţi în condiţii speciale.

Mai mult, o inechitate uriaşă este faptul că statutul modificat al personalului silvic a intrat în vigoare în anul 2019, în luna decembrie. Acolo spune că la cinci ani lucraţi în condiţii speciale, silvicultorul poate să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare cu un an. Or, până la 1 septembrie nu se împlinesc măcar cinci ani, ca fiecare silvicultor să poată beneficia de reducerea vârstei de pensioare cu un an




Politica